REFERENDUM U ŠVICARSKOJ! PROGLASIĆE NEZAKONITIM OBAVEZNO VAKCINISANJE?!

REFERENDUM U ŠVICARSKOJ! PROGLASIĆE NEZAKONITIM OBAVEZNO VAKCINISANJE?!

Švajcarska će održati referendum o tome da li treba zabraniti sve obavezne vakcinacije. Udruženje Švajcarski Slobodarski pokret (MLS) prikupio je 125.000 potpisa, 25.000 više nego što je potrebno, za pokretanje glasanja. Iako obavezne vakcinacije trenutno nisu na snazi, one su trenutno dozvoljene po švajcarskom zakonu, a budući predsednik je rekao da će razmotriti njihovu upotrebu.

MLS poziva na izmenu švajcarskog ustava kako bi uključio osnovno pravo svakog građanina da sam odluči da li će mu se bilo šta ubrizgati ili ugraditi u telo.

Inicijativa kaže: “Dotična osoba ne sme biti kažnjena jer je odbila dati pristanak, niti trpeti socijalne ili profesionalne nedostatke.”

Zakon bi se primenjivao na Covid, kao i na “druge vakcine, čipove i digitalne informacije koje bi se implantirale u telo”.

Švajcarske vlasti rekle su da se obavezna vakcinacija neće sprovoditi, ali Zakon o epidemijama dopušta obavezne injekcije(vakcine) u ekstremnim slučajevima.

A budući predsednik Ignazio Cassis rekao je da će smatrati obavezne vakcine “kao posljednje sredstvo” za suzbijanje infekcija.

Cassis, koji stupa na dužnost 1. januara, je doktor i kaže da “obavezna vakcinacija može biti korisna”.

Datum referenduma u čuvenom švajcarskom demokratskom sistemu još nije određen, ali će se verovatno održati 2022. godine.

 

To dolazi nakon što su nedavno kontroverzno glasanje odobrilo ograničenja vezana za Covid i pasoše za vakcinu uprkos protestima.

Oko 62 posto birača, navodno, je podržalo ovaj zakon koji je već bio na snazi.

Ministar zdravlja Alain Berset rekao je da kao rezultat toga vlasti “još uvek imaju potrebne instrumente za upravljanje krizom, a mi možemo, ako je potrebno, prilagoditi instrumente razvoju događaja”.

“Odluka je donesena i sada se moramo okupiti kako bismo što bolje prebrodili ovu zimu”, rekao je Berset. “Ovo je apel na jedinstvo, ali i na poštovanje odluka koje su donesene.”

Izlaznost je bila 65,7 posto, što je neobično visoko za zemlju koja održava referendume nekoliko puta godišnje.

Nulta Tačka/TheDailyMail

 1,098 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *