RASTE LI KOSA STVARNO BRŽE NAKON ŠIŠANJA?

RASTE LI KOSA STVARNO BRŽE NAKON ŠIŠANJA?

Često možemo čuti da nam kosa nakon šišanja počne rasti brže, no je li to stvarno istina? Evo šta smo saznali…

Sigurno si od svojih najboljih prijateljica često čula da idu na šišanje da im kosa ‘počne rasti brže’. No, je li to tačno ili je ovo još jedna od mnogih zabluda koje imamo o svojoj kosi?

Sve mi želimo imati dugu i sjajnu kosu, pa nije ni čudno što se trudimo što više je puštati. Uz pravilnu njegu, češljanje i pranje, veliku ulogu igra i redovito šišanje. Ono što nas zanima je sljedeće: pomaže li šišanje i kad je riječ o bržem rastu kose?

 

 

Nažalost, morat ćemo te razočarati – šišanjem tvoja kosa neće rasti brže, u što te god uvjeravala tvoja frizerka. Šišanje kao takvo nimalo ne utječe na debljinu naše kose, kao ni na njezin brži rast. Tako nam možda može izgledati jer kosa bez suhih i ispucalih vrhova izgleda puno ljepše, ali i duže. Međutim, to nije tačno.

 

 

Kako brzo kosa raste ovisi od djevojke do djevojke, zbog čega nismo sve te sreće da nam kosa raste dovoljno brzo. Kosa u prosjeku naraste oko centimetar i pol na mjesec, a šišanje nažalost neće ništa posebno utjecati na brzinu rasta.

 

 

 

Nemoj zato misliti da šišanje moraš izbjegavati. Šišanje ipak ima svojih dobrih strana, a prvenstveno pomaže u tome što će smanjiti ‘pucanje’ vrhova koji su često glavni krivac za suhu i oštećenu kosu.

Da bi tvoja kosa rasla što brže i usput izgledala ljepše, jedi više proteina, izbjegavaj prečesto korištenje pegle za ravnanje kose, nemoj prečesto prati kosu te jednom mjesečno na kosu stavi masku koja će je nahraniti. Vjeruj nam, kosa će ti postati mekša, sjajnija, ali će i izgledati duže jer joj vrhovi neće biti oštećeni.

 1,106 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *