Pušači, PARADAJZ bi vas mogao spasiti !

Pušači, PARADAJZ bi vas mogao spasiti !

PREHRANA bogata paradajzom i voćem donosi niz zdravstvenih koristi, od smanjenja rizika za rak kože do jačanja imunološkog sustava. Prema novoj studiji, te namirnice mogu i obnoviti funkciju pluća bivšim pušačima.

Svake godine otprilike 55 posto pušača pokuša prestati pušiti. Prestanak pušenja dramatično smanjuje rizik plućnih bolesti, od kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) do raka.

 

 

 

Zdravlje pluća nakon prestanka pušenja tema je koja izaziva velik interes među bivšim pušačima i zdravstvenim profesionalcima.

Pluća počinju zacjeljivati odmah nakon gašenja zadnje cigarete, ali proces potpunog oporavka je spor i može trajati godinama. Dodatno, prestanak pušenja ne briše u potpunosti rizik razvoja bolesti povezanih s pušenjem.

Slikovni rezultat za paradajz pusaci

Drugi čimbenik koji treba uzeti u obzir jest činjenica da pluća potpuno sazru između 20. i 25. godine, a nakon 35. funkcija pluća polako počinje slabjeti i disanje postupno postaje sve teže. To se događa jer ošit i drugi mišići s godinama gube elastičnost, a alveole svoj oblik.

 

 

Istraživanje znanstvenika iz škole javnog zdravlja Johnsa Hopkinsa u Baltimoreu pokazalo je da prehrana bogata paradajzom i voćem, posebno jabukama, smanjuje i rizik KOPB-a bivšim pušačima, a usto i usporava prirodno slabljenje funkcije pluća. Ovo zadnje vrijedi i za osobe koje nikada nisu pušile.

Čarobni je broj, utvrdili su znanstvenici, dva paradajza i tri svježe voćke dnevno.

 

 

 

Rezultati su objavljeni u časopisu European Respiratory Journal.

 884 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *