Priroda u službi zdravlja: Ljekovitim biljem kod oboljenja slezene

Priroda u službi zdravlja: Ljekovitim biljem kod oboljenja slezene

Slezena nije uključena u limfni sistem nego u krvotok. Mogla bi biti na bilo kojem drugom mjestu tijela, no, čini se da je pod lijevim rebrenim lukom zato što je tamo bilo za nju najviše mjesta

 

Slezena ( lat. lien ) je organ koji se nalazi u tijelima svih kičmenjaka. Kod čovjeka ona se nalazi u trbuhu, a služi za razgradnju oštećenih crvenih krvnih stanica i kao spremnik krvi. Smatra se da je slezena jedan od središta aktivnosti retikuloendotelnog sustava ( dio imunološkog sistema). Smještena je u gornjem lijevom dijelu trbušne šupljine, iza želuca.

Vrlo je djelotvorna u hvatanju i uništavanju eritrocita koji imaju i vrlo blage poremećaje. Razlog je u pojedinim vrlo uskim krvnim prostorima slezene kroz koje se eritrocit mora provlačiti i mijenjati oblik, a ukoliko postoji u njemu neki od poremećaja građe, on se neće uspjeti provući te se uništava.

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2019/01/370-hajducka-trava.jpg

 

Normalna slezena ne predstavlja prijetnju normalnim eritrocitima sve dok ne ostare. Međutim, povećanje slezene otežava nepovoljne uvjete kojima su eritrociti izloženi. Ukoliko je razaranje krvnih stanica toliko da uzrokuje simptome, odstranjenje slezene obično pomaže. Glavne uloge slezene mogu se općenito podijeliti na:

l stvaranje limfocita – u nakupinama limfnog tkiva stvaraju se limfociti koji u slezeni prelaze u krvotok

l razgradnja eritrocita – stari i oštećeni eritrociti uglavnom se uklanjaju u slezeni

l obrana organizama – slezena sadrži velik broj različitih stanica imunološkog sistema

 

 

 

 RECEPTI I SAVJETI

Kod oboljenja i problema sa slezenom obavezno se držite liječničkih uputa. U dogovoru s njim pijte čajeve od ljekovitoga bilja i druge pripravke koji pročišćavaju ili jačaju slezenu, ili pak stavljajte na nju obloge.

l Kod oboljenja slezene pomaže čaj od mrtve koprive. Kašiku biljke poparimo s pola litra kipuće vode. Pijemo tri puta na dan po jednu šoljicu čaja.

Evo nekoliko korisnih recepata i savjeta.

 

 

 

OBLOZI

– s glinom: pomiješamo je s jabučnim octom

– s masti od hajdučke trave: Mast dobijemo tako da hajdučku travu prepržimo na svinjskoj masti.

 

 

 

 

ČAJEVI

– mrtva kopriva: Kašiku biljke poparimo s pola litre kipuće vode. Pijemo tri puta na dan po jednu šoljicu čaja.

– krkavina: kašiku i pola nasitno isjeckane kore poparimo litrom kipuće vode. Pijemo tri šoljice čaja dnevno, može i s čajem od anisa, metvice, kadulje.

– mažuran: Dvije kašike osušene biljke poparimo s pola litre kipuće vode. Pijemo po dvije šoljice čaja na dan.

– lavanda: Šaku grančica zakuhamo u litri vode te ostavimo da stoji deset minuta. Pijemo tri šoljice čaja na dan.

– maslačak, broćika, hrastova kora, iđirot, ljekoviti ljupćac, metvica, rosopas, konopljuša, peršin, rusomača, turica, sporiš.

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2019/01/370-CAJ.jpg

 

 

ČAJNE MJEŠAVINE

– ljekovita čestoslavica, maslačak, vodopija

– angelika, kamilica, kopriva, piskavica, pljuskavica, rosopas: Pijemo tri puta na dan po jednu šalicu čaja, i to dvadeset i pet minuta poslije glavnih obroka.

 

 

 

 

 

PRIPRAVCI S VINOM

– odoljen: prašak, kuhan s vinom

– ljekoviti ljupčac: kuhan u bijelome vinu

– peršin: malo octa i dosta meda, kuhan u vinu: kod probadanja u slezeni pijte duže vrijeme.

 

 

 

l SOKOVI

– mrkva: sok pomiješan s vinom.

 

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2019/01/370-CAJ-OD-MASLACKA.jpg

 

 VIŠE O SLEZENI

Premda djelovanje slezene nije još potpuno razjašnjeno, možemo je smatrati za veliku žlijezdu. Ona leži pod lijevim rebrenim lukom, lijevo od želuca, dakle, upravo na suprotnoj strani nego jetra, te nema s probavom nikakva posla. Čini se da nema nikakve neposredne veze s drugim organima, niti je uključena u radnu zajednicu organizma.

Slezena nije uključena u limfni sustav nego u krvotok. Mogla bi biti na bilo kojem drugom mjestu tijela, no, čini se da je pod lijevim rebrenim lukom zato što je tamo bilo za nju najviše mjesta. Još je i danas slezena za istraživače prava zagonetka. Možemo je odstraniti i svejedno živimo dalje. U svakom slučaju stvaranje bijelih krvnih tjelešaca u sustavu krvotoka bez slezene je toliko smanjeno da čovjek ne može bez nje preživjeti jače bakterijske infekcije, kako to vidimo, primjerice, pri oboljenju od malarije.

 

 

 

 

 

aura.ba

 1,438 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *