Pridiški stećak svetog Ante, vjeruje se, vraća zdravlje oboljelima

Pridiški stećak svetog Ante, vjeruje se, vraća zdravlje oboljelima

 

 

 

 

Neki upražnjavaju samo da ga dodirnuti rukom, neki pređu dlanom preko kamena kako bi se „umili“ kamenom „prašinom“, a većina molitvom priziva spasenje

Među stećcima u starom groblju Bistrica u uskopljanskom selu Pidriš, koje se nalazi na planini između prozorske i gornjovakufske općine, izgledom i veličinom izdvaja se stećak kojeg mještani nazivaju stećak svetog Ante.

Ne zna se ko je ukopan ispod ovog mramora (što je „vječna tajna“ srednjovjekovnih nadgrobnnih spomenika), kao što se pouzdano ne zna zašto je nazvan po svetom Anti Podovanskom, ali se u narodu smatra blagoslovljenim i svetim.

Svake godine, 13. juna, na dan sv. Ante, ispred mramora i zavjetne kapelice novijeg datuma gradnje, okuplja se veliki broj vejrnika kako bi održali misu zavjetnicu.

 

 

 

 

 

 

U narodu postoji vjerovanje da pidriški stećak vraća zdravlje oboljelima od raznih bolesti. Neki upražnjavaju samo da ga dodirnuti rukom, neki pređu dlanom preko kamena kako bi se „umili“ kamenom „prašinom“, a večina molitvom priziva spasenje. Narodna predaja kazuje da su neki znatiželjnici pokušali vidjeti šta se krije ispod stećka, te su ga pokušali potkopati i prevaliti, ali svaki put bi doživjeli neuspjeh. Predaja dalje kazuje da su takvi doživjeli veliki strah i osip po tijelu.

Zanimljivo je i vjerovanje kako se na dan svetog Ante stećak može jednom rukom „zaljuljati“, ali zbog vjerovanja da je „sveti kamen“, nikome nije ni na kraj pameti da ga dira. Uobičajeno je obaviti sakramet pomirenja, obići zavjetnu kapelicu i kip sv. Ante.

 

 

 

 

 

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba

 1,178 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *