Prestanite je ignorisati, ovo je 8 razloga zašto je morate početi jesti sada!

Prestanite je ignorisati, ovo je 8 razloga zašto je morate početi jesti sada!

Možda mislite da ju ne volite, ali brokula je jedna čudotvorna namirnica koja ima nezamislivo puno dobrobiti

 

 

Brokula  je namirnica za koju mnogi nisu niti čuli prije petnaestak godina, malo po malo “udomaćila” se u nekim domovima, no mnogi je još uvijek izbjegavaju uvrstiti na svoje jelovnike. Šteta!

 

 

 

Mnoga djeca, ali i odrasli, jedenje brokule  ponekad doživljavaju kao neku vrste kazne, ali jako se varaju. Dobrobiti brokule  za zdravlje su brojne, a portal Živim.hr navodi područja na kojima je najdjelotvornija.

Little creativity girl in kitchen with vegetable. Space for copy. Focus is on vegetable.

Getty Images

 

 

1. Za lijepu kožu

Za prekrasnu, zdravu kožu nisu dovoljne samo kreme i toneri za lice: dobra njega počinje iznutra i temelji se na zdravoj prehrani. Brokula je  bogata vitaminima A, C i E koji, zajedno, mogu pomoći koži da “poništi” štetu koja je nastala izlaganjem onečišćivačima i suncu, poboljšavaju teksturu kože, ublažuju bore i održavaju izgled kože zdravim i mladim zahvaljujući tome što podržavaju stvaranje kolagena.

 

 

 

2. Kod manjka vitamina D

Nedostatak vitamina D rašireniji je problem nego što biste mogli pomisliti, a prehrana može učiniti puno u prevladavanju tog stanja. Brokula  obiluje vitaminima A i K koji omogućuju organizmu da bolje apsorbira vitamin D.

 

 

 

3. Unapređuje srčano zdravlje

Brokula je dobra za srce na više načina. Bogata je topivim vlaknima koja utječu na snižavanje razine kolesterola, a istodobno sastojci brokule koji sadrže sumpor pomažu ojačati krvne žile.

 

 

 

4. Ublažava simptome alergija

Siti ste curenja iz nosa, svrbeža očiju i glavobolja koje idu “u paketu” s dišnim alergijama? I tu može pomoći prehrana koja sadrži brokulu , jer ovo je povrće bogato sastojkom nazvanim kempferol koji smanjuje iritaciju i upalu kod alergija.

 

 

 

5. Jača probavni sustav

Zatvor? Žgaravica? Ti bi problemi mogli postati prošlost jedete li redovito brokulu. Ključ je u vlaknima koja brokula sadrži: ona povećavaju volumen stolice što olakšava njen prolaz kroz crijeva i smanjuje vjerojatnost pojave konstipacije, ali olakšava i cijeli probavni proces, što smanjuje mogućnost pojave žgaravice.

 

 

 

6. Smanjuje rizik od raka

Brokula može biti i dio prehrane koja se suprotstavlja tumorima. To je zato što sadrži supstancu nazvanu sulforafan, za koju je više studija utvrdilo da može smanjiti rizik od razvoja nekoliko vrsta raka, uključujući rak crijeva, pluća, gušterače i jednjaka.

 

 

 

7. I kod mršavljenja

Svatko tko je ikada bio na dijeti zna koliki je izazov riješiti se suvišnih kilograma nakon što ih jednom nabaciš. Ali ako znamo koje je namirnice uputno jesti u tu svrhu bit će nam lakše dosegnuti zacrtani cilj. Brokula je idealna namirnica za osobe na dijeti – šalica ovog povrća sadrži samo 31 kaloriju, a puna je vlakana koja će umiriti vaš apetit i zasititi vas čak i ako jedete manje količine hrane.

 

 

 

8. Snaži kosti

Oslabljene kosti – obično zbog osteoporoze – velik su problem za žene, ali i muškarce, u starijoj dobi. Redovito jedenje brokule odličan je način za prevenciju tog stanja, jer kombinacija kalcija i vitamina K omogućuje kostima zdravlje i snagu.

 

 

 

 

 

 

zivim.hr

 1,031 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *