Presolili ste hranu? Evo kako da je spasite

Presolili ste hranu? Evo kako da je spasite

 

 

Ako ste presolili supu, gulaš ili umak, dodajte vode i ubacite povrće poput luka i šargarepe pa nastavite da kuhate još desetak minuta.

I kiselina pomaže u ublažavanju slanog ukusa pa slobodno presoljenom jelu dodajte limunov sok ili sirće. Slanost jela se može smanjiti i dodavanjem šećera ili meda.

 

 

Pri ruci treba imati krompir ili jabuku

Ako recept “dopušta”, dodajte mlijeko ili jogurt jer oni takođe “ubijaju” so. U narodu postoji još jedan savjet – kad presolite jelo, ubacite jedan oguljeni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuhanja ga izbacite iz jela.

Iskusni kuhari savjetuju da jelo treba probati tokom pripreme, a ne samo na kraju. Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara jer sadrže puno soli.

 

 

Pomaže i sir

Odličan dodatak preslanim jelima je povrće poput tikvica isjeckanih na kockice, koje će neutralizovati slani ukus, a umak u koji ste dodali previše začina najbolje je ublažiti slatkim ukusima poput paradajza, koje će ublažiti ljutinu. Slavna američka kuharica Marta Stjurt u previše začinjena jela predlaže dodavanje masnije pavlake, poput one za šlag bez šećera ili drugog kremastog mliječnog proizvoda koji će ublažiti umak.

Možete dodati i malo mlijeka s gustinom i rastopljenim sirom ili blagim sirom za mazanje.

 

 

 

 

 

 

hayat

 1,290 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *