Premijer Boris Johnson će morati zaustaviti otpuštanja nevakcinisanih zdravstvenih radnika ( 73.000) ili će i sam biti otpušten

Premijer Boris Johnson će morati zaustaviti otpuštanja nevakcinisanih zdravstvenih radnika ( 73.000) ili će i sam biti otpušten

Za milijune Britanaca koji se ovog proljeća suočavaju s krizom troškova života, travanj će doista biti najokrutniji mjesec. Uz povećanje poreza na nacionalno osiguranje i povećanje računa za energiju, ministri su vrlo zabrinuti jer ih čeka ozbiljna reakcija, bez obzira na to tko je do tada premijer.

No, za značajan broj osoblja NHS-a (zdravstveni sustav, op. Prev.), travanj je i vrijeme kada će po kratkom postupku biti otpušteni s posla – zbog nepoštovanja novog mandata za dvostruko cijepljenje protiv Covida.

U onom što je na putu da bude najveći pojedinačni dan otpuštanja u povijesti zdravstvene službe, procjenjuje se da će biti otpušteno 73.000 osoblja.

Svježe statistike objavljene u četvrtak pokazuju da 80.092 osoblja NHS-a u Engleskoj još nije dobilo prvu dozu. Barts Health Hospital Trust u Londonu ovog je tjedna predvidio da će izgubiti 1600 osoblja. Samo u petak, Health Service Journal izvijestio je da je 1700 primalja necijepljeno na nacionalnoj razini, osam posto ukupne radne snage.

Nove interne smjernice izdane upraviteljima bolnica prošlog tjedna jasno su dale do znanja da se necijepljenim osobama neće isplatiti zaostaci te da će jednostavno biti otpušteni. “Bilo je brutalno”, rekao mi je jedan insajder NHS-a.

Iako je ideja o davanju uloga osoblja izvan interakcije s pacijentima bila iznesena, smjernice otkrivaju hladnu stvarnost. “Potvrđeno je da za mnoge pružatelje usluga preraspodjela osoblja u svrhu VCOD-a [cjepivo kao uvjet implementacije] možda neće biti izvediva ili praktična”, stoji.

Iako će neki od onih koji će biti prisiljeni otići biti recepcionari liječnika, portiri i čistačice, ispada da se očekuje da će gubitak kliničkog osoblja biti veći od 50.000.

Za kontekst, 50.000 također je isti broj dodatnih medicinskih sestara koje je Boris Johnson obećao na općim izborima 2019. za sadašnji parlament. Dakle, povećanje osoblja koje je obećao tijekom pet godina moglo bi biti ukinuto u samo jednom danu –  1. aprila.

Mjesecima su i Johnson i ministar zdravstva Sajid Javid bili odlučni i zauzeli čvrst stav prema necijepljenim zdravstvenim radnicima, tvrdeći da je glavni cilj politike obveznih injekcija učiniti bolnice sigurnijima za pacijente i drugo osoblje.

No otkako je parlament usvojio potrebne zakonske propise ranije ovog mjeseca, sve su veći pozivi da se plan pauzira ako ne i u potpunosti ukine, ne samo usred novih dokaza da dva uboda ionako nisu toliko učinkovita protiv varijante Omicron.

I sada, nakon što je ostalo samo nekoliko dana do roka 3. veljače za svo osoblje da dobije svoju prvu dozu cjepiva, razumijem da Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi aktivno razmatra obustavljanje politike.

Prvi tračak promjene mišljenja došao je ovog tjedna od samog premijera, no malo tko je primijetio. Postoji stara šala među zastupnicima veteranima da, ako želite čuvati tajnu, recite je na govornici Donjeg doma. To je zato što nakon većine velikih zadaća poput PMQ-a ili početka ministarskih izjava, i zastupnici i novinari napuštaju dvoranu.

Ove srijede, u mirnom trenutku nakon drame prebjega torijevca u laburiste i bombe Davida Davisa “u ime Boga, idi”, Johnson je bio upitan od strane skeptika Marka Harpera koji je bio u blokadi o uznemirujućem pitanju ubacivanja osoblja NHS-a.

Nakon što je pozdravio način na koji je prijetnja prisilom povećala stopu cjepiva u NHS-u, premijer je izgovorio par potencijalno značajnih riječi: “Razmišljat ćemo o budućem putu.” Kako bi istaknuo da to nije bio samo flanel za kupnju kritičara, kasnije je rekao još jednom protivniku obveznih cjepiva, Dannyju Krugeru (koji je nekoć bio premijerov politički tajnik): “Ponavljam svoje oprezne riječi.”

 

Labour MP calls on Tories to 'sack' Boris Johnson as PM amid Christmas party fiasco - Plymouth Live

 

Taj nagovještaj odgode dao je nadu onim zastupnicima koji dijele strašnu zabrinutost Kraljevskog fakulteta za medicinske sestre (RCN) i Kraljevskog koledža primalja (RCM) da će politika obveznih cjepiva donijeti više štete nego koristi.

Londonski biskup, časna Sarah Mullally, pozvala je ministre da ponovno razmisle u raspravi Lordova u četvrtak. Biskupica, koja je također bivša glavna službenica za medicinske sestre, pozvala je sve osoblje da se cijepi.

No, dodala je: “Međutim, nakon što sam ovaj tjedan i sama čula od primalja, vidim zabrinutost koju uvjet za obvezno cijepljenje izaziva, kao i potencijalne rizike za zdravstvenu službu i njene pacijente.”

U bolnicama menadžeri otkrivaju da pokušaji uvjeravanja nisu upalili i da sada postoji tvrdokorno osoblje koje ne reagira na prijetnju otkazom.

“Otpuštanje cijenjenog medicinskog osoblja tijekom ove krize bio bi čin samo-sabotaže”, rekao je ovaj tjedan šef RCN-a Pat Cullen. Izvršni direktor RCM-a Gill Walton rekao je da će to “otvoriti Pandorinu kutiju nepredvidivih posljedica”.

S obzirom na to da se NHS još uvijek nosi s dvostrukim zahtjevom za isporukom dopunskog programa i hospitalizacijama iz Omicron vala, konzervativci strahuju da će se njihove lokalne bolnice i ordinacije opće prakse suočiti s katastrofalnim nedostatkom osoblja gotovo preko noći u travnju.

Doista, najveća briga među upraviteljima bolnica je da će iznenadni nedostatak osoblja utjecati na sigurnost pacijenata.

Nakon što su brojni trustovi nedavno morali proglasiti “kritične incidente” zbog pritisaka na Omicron, zabrinutost je da će sada morati objaviti hitne obavijesti CQC regulatoru o “događajima koji zaustavljaju siguran i ispravan rad usluge”.

Nova politika cijepljenja upozorava da će takvi događaji uključivati ​​”nedovoljan broj odgovarajuće kvalificiranih, vještih i iskusnih osoba”.

“Ne možemo iz zraka naći magičnu zamjenu za ovo osoblje”, kaže drugi insajder. Poziva se na stanku, vjerojatno do ljeta kako bi se dalo vrijeme za nove regrute da se učlane, nakon što je više trustova upozorilo DHSC i NHS Englesku na ozbiljne nedostatke.

Utrka s vremenom je stvarna, a ministri imaju nešto manje od petnaest dana da izmijene propise prije nego što se pošalju obavijesti o razrješenju diljem zemlje.

Oni mogu tvrditi da je prijetnja otkazom utjecala na povećanje broja, ali cjelokupno osoblje NHS-a je neposredni prioritet. Potreba za rješavanjem lista čekanja koje nisu zaražene Covidom nakon Omicrona također je ključni čimbenik, a osoblje je u središtu toga.

Uz ukidanje ograničenja “Plana B”, pauziranje mandata također bi odgovaralo široj poruci Vlade da je njezin fokus na vraćanju života u normalu, bez dodatnih poremećaja za zdravstvenu službu ili širu javnost.

Politika trenutnih nevolja premijerovog vodstva mogla bi se pokazati ključnom. Uz toliki broj zastupnika koji su već uznemireni i poskupljenjem i povećanjem poreza, ne može si priuštiti još jednu grupu disidenata koji se brinu da bi NHS mogao biti doveden u novu krizu u travnju.

Ako Johnson ne posluša pozive na pauzu, mogao bi izgubiti posao prije nego što sve to zdravstveno osoblje ostane bez posla.

 

 

 

 

Autor: Paul Waugh, Inews

 985 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *