Praktični religijski savjeti i metode za očuvanje zdravlja i liječenje bolesti

Praktični religijski savjeti i metode za očuvanje zdravlja i liječenje bolesti

Prenosimo dijelove o povraćanju iz knjiga Posalnikova medicina i Mudrosti islamske medicine. U prošlosti, poticanje povraćanja preporučivano je čak za zdrave ljude. Koristili su ga do dva puta mjesečno kao opću terapiju čišćenja tijela da istjera nepotrebne materije. Hipokrit je uobičavao preporučivati upotrebljavanje sredstava za povraćanje ljeti, a čišćenje upotrebom purgativa zimi

Abu Džafer al-Baqir je rekao: “Kome god se izazove povraćanje prije nego što bi on povratio, to je bolje  za  njega  nego  sedamdeset  vrsta  lijekova. Povraćanje izazvano  na ovaj način izgoni svaku bolest iz tijela.”

 

 

Uzroci povraćanja

Povraćanje je jedna od pet temeljnih vrsta čišćenja, a to su: dijareja; povraćanje; flebotomija i krvarenje iz nosa (ar. tebehhur) i uriniranje. Sve su ove vrste spomenute u hadisima.

Postoje dvije vrste povraćanja: neprisilno povraćanje, koje je nevoljno istjecanje želučanog sadržaja usljed mučnine i žučljivosti; i poticanje povraćanja sa ili bez emetika (sredstva za poticanje povraćanja). Prva vrsta ne zahtijeva niti sprječavanje niti stimuliranje, osim u slučaju ako se pojedinac ne boji kasnijeg propadanja i hipertoksičnosti.

Isključivo tada ono mora biti suzbijeno sredstvom za umirenje da bi se poništila njegova kiselost i zaustavile njegove posljedice. Što se tiče poticanja povraćanja, ono je spasonosno za život u slučaju hitnog liječenja trovanja hranom, a to je korisno kada će se čišćenje od nepotrebnih materija pobrinuti o ravnoteži tjelesnih izlučevina i kada vrijeme i stanja zahtijevaju ovakvo čišćenje.

Povraćanje se stimulira pomoću jedanaest prisiljavajućih sila: žučljivošću, ili žutom žuči koja se prelijeva preko kardije stomaka i traži put kroz gornji trakt; pokvarenošću stomaka, prekomjernošću mukusa i pobuđivanju stomaka; slabom probavom; pogrešnim dodacima hrani i jedenjem sirovog povrća i nedozrelog voća; prekomjernim jedenjem i pijenjem, uzrokujući tako nervozu stomaka; odbacivanjem nemjesive hrane iz stomaka…

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2018/11/mucnina-povracanje-580x290.jpg

 

Povraćanje može biti uzrokovano i ozljedama u crijevima; sredstvom za povraćanje i pretvaranje stomačnih sokova u reum (vodenkasta izlučevina sluznice); netolerancijom hrane, mučninom iz psihološkog gađenja sa nečistoćom, nadražujućom hranom ili hipersenzitivnošću prema naročito neugodnoj hrani, ili čak strahom od pukog jedenja, što također može uzrokovati gadljivost i povraćanje; psihološkim i emocionalnim stresom, melanholijom, brigama, tugom…

Pošto tjelesne izlučevine u toplim klimatima i toplim godišnjim dobima postanu rjeđe i šire se, poticanje povraćanja tada je najbolji tretman. Pošto tjelesne izlučevine u hladnim predjelima i hladnim godišnjim dobima postaju guste, teške i teže za izvlačenje, njihovo čišćenje je ispiranjem crijeva ili klistirom tada korisnije.

 

 

 

Odstranjivanje pretjerane količine tjelesnih izlučevina vrši se bilo preko privlačnosti  ili preko odbijanja. Privlačenje se vrši iz najudaljenije tačke, a odbijanje se vrši iz one najbliže. Razlika između njih je ta da kada se žučljivost rasipa preko kardije stomaka, ili se uzdiže, to stanje se eliminiše preko privlačenja (ispiranjem crijeva). Ako se žučljivost nastavlja uzdizati, taj slučaj tada zahtijeva odbijanje (povraćanjem). Stoga, kada pokvarenost štetno djeluje na gornji dio tijela, ona se odstranjuje kroz niže predjele, a kada ona štetno djeluje na niži dio tijela, ona se odstranjuje kroz gornje dijelove.

Ako niti ispiranje crijeva niti povraćanje ne djeluju, ili ako je prekasno, a žučljivost je već postala stacionarna, onda se ona oslobađa iz najbliže moguće tačke. Ovo je razlog zašto je Allahov Poslanik, s.a.v.s., primjenjivao puštanje krvi površinskim zarezivanjem vene u kupicu na gornjem dijelu leđa, ponekad na tjemenu a ponekad na talusu. Koristeći ovakav tretman on je bio u mogućnosti istisnuti pokvarenu krv preko najbliže tačke, a Allah zna najbolje.

 

 

 

Koristi i štete od povraćanja

Općenito, podsticanje povraćanja čisti stomak, ojačava i podmlađuje proces varenja hrane, izoštrava vid, oslobađa teškoću glave, pomaže liječenju upale bubrega, veneričnih i genitalnih mehkih čankira; ono također pomaže u liječenju hroničnih bolesti kao što su lepra, kuga, paraliza i trzanje mišića jednako dobro kao što pomaže u liječenju žutice.

U prošlosti, poticanje povraćanja preporučivano je čak za zdrave ljude. Koristili su ga do dva puta mjesečno kao opću terapiju čišćenja tijela da istjera nepotrebne materije. Hipokrit je uobičavao preporučivati upotrebljavanje sredstava za povraćanje ljeti, a čišćenje upotrebom purgativa zimi. Ipak, prekomjerna upotreba ovakve terapije može uzrokovati degenerativne bolesti, oštetiti unutrašnjost stomaka i stvoriti ovisnost, čineći stomak nesposobnim da nezavisno probavi hranu.

 

 

 

Prekomjerna upotreba ovakve terapije također može oštetiti oči, zube i čujnost i može uzrokovati izljev (krvi), vrućinu i prekomjerno znojenje. Ovako štetna terapija također mora biti izbjegavana od oboljelih od hronične upale grla, astme ili osoba s uskim grlom ili kada se iskašljava krv, ili onih osoba koji se podvrgavaju naprezanju pri pokušavanju povraćanja bez izbacivanja ičega van. Ovakvo je upozorenje pogotovo korisno ako se osvrnemo na one što su zaboravili odgovarajuće uravnotežavajuće navike jedenja, one koji se prežderavaju jedenjem previše hrane, a potom povraćaju rutinski.

Šta god bio uzročnik ovakve patnje ljudi, ovdje mora biti zamijećeno da rutinsko povraćanje ili pokušavanje povraćanja zajedno sa sindromom nadraženosti crijeva uzrokuje gastričnu fermentaciju, suhoću stomaka, slabost crijeva, abnormalnu tjeskobu ili opće pobolijevanje i tjelesnu onemoćalost, a pod ovakvim stanjima pospješivanje povraćanja izrazito je opasno.

Ipak, pod različitim okolnostima pojedinac bi trebao slijediti bilo koju vrstu povraćanja s odgovarajućim abdestom, ili pranjem lica hladnom vodom, a potom bi trebao piti sok od jabuke kojem je dodata mala količina ulja indijskog oraščića drveta trišlje pomiješanih s ružinom vodom.

 

 

 

 

aura.ba

 

 1,293 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *