POMAŽE LI JABUKOVO SIRĆE U SNIŽAVANJU NIVOA ŠEĆERA U KRVI?

POMAŽE LI JABUKOVO SIRĆE U SNIŽAVANJU NIVOA ŠEĆERA U KRVI?

Oko 442 miliona ljudi širom svijeta boluje od dijabetesa. Mnogi od njih pribjegavaju alternativnim načinima snižavanja nivoa šećera u krvi, a jedan od njih je korištenje jabukovog sirćeta.

 

 

 

Postavlja se pitanje koliko je jabukovo sirće zapravo korisno kada je riječ o ovom zdravstvenom problemu. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Američke dijabetičke asocijacije (American Diabetes Association) pokazalo je da je ova tvrdnja tačna. Proveli su ga Carol S. Johnston, Cindy M. Kim i Amanda J. Buller.

 

 

Ispitanici su konzumirali obroke koji su se sastojali od peciva, maslaca i soka od narandže. Nakon obroka uzimali su jabukovo sirće ili placebo. Istraživači su provjeravali nivo glukoze (šećera) u krvi 30 i 60 minuta nakon obroka. Utvrdili su da sirće znatno snižava nivo glukoze u krvi nakon obroka. Nekoliko drugih istraživanja također je došlo do istog zaključka.

 

 

 

Naravno, sirće ne može magično izliječiti dijabetes, ali može umjereno smanjiti nivo glukoze. Ne predstavlja zamjenu za lijekove protiv dijabetesa, ali je dovoljno siguran dodatak planu liječenja ove bolesti. Imajte na umu da ga ne biste trebali koristiti ukoliko imate problema s bubrezima.

 1,298 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *