PODNESENE KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV VLADE KS ZBOG UVOĐENJA OBAVEZNE VAKCINACIJE GRAĐANA STARIJIH OD 60 GODINA

PODNESENE KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV VLADE KS ZBOG UVOĐENJA OBAVEZNE VAKCINACIJE GRAĐANA STARIJIH OD 60 GODINA

Tužilaštvu BiH, Federalnom tužilaštvu FBiH i SIPA-i podnesene su krivične prijave protiv Vlade KS, na čelu sa Edinom Fortom kao premijerom i Harisom Vranićem ministrom zdravstva i članova Kriznog štaba zbog uvođenja obavezne vakcinacije građana starijih od 60 godina, lica sa udruženim bolestima i zdravstvenog kadra u Sarajevu, uz prijetnju asistencijom MUP-a KS.

 

 

 

Vlada KS obaveznom vakcinacijom prekršila je odredbe člana 17. Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH koji propisuje da građani moraju imati pravo samoodlučivanja izbora medicinskog tretmana, a što je normirano i u članu 2. Zakona o zdravstvu FBiH. Prekršena je i obavezujuća Rezolucija Vijeća Evrope 2361 (2021) koja propisuje da vakcinacija nije obavezna i da niko ni pod kojim političkim, socijalnim ili drugim pritiskom ne može biti vakcinisan ako to ne želi, te da se moraju dostaviti transparentne informacije o mogućim neželjenim dejstvima vakcina.

 

 

 

Odluka o obaveznoj vakcinaciji zanemaruje službena uputstva proizvođača vakcina protiv Covid-19, koja navode za određene vakcine da hronične bolesti ili historija istih predstavlja kontraindikaciju, odnosno zabranu primanja vakcine, a kako većina starijih građana boluje od neke hronične bolesti, Vlada KS je prijavljena pored izvršenja djela iz člana 177. Krivičnog zakona FBiH i za krivično djelo iz člana 166. stav 2. – Ubistvo, u vezi sa članom 28. – Pokušaj.

 

 

 

 

Krivična prijava je podnesena i protiv Nermina Nikšića predsjednika SDP-a, Elmedina Konakovića predsjednika Naroda i pravde, kao i drugih odgovornih lica koja su zloupotrijebila vlast za masovno ugrožavanje života građana.

Od SIPA-e je zatraženo aktivno djelovanje i protiv postupajućih tužilaca u slučaju da odmah ne postupe po krivičnoj prijavi, posebno jer je na osnovu člana 15. i 16. stav 1. tačke c. i d. Zakona o krivičnom postupku FBiH zatraženo određivanje pritvora protiv odgovornih lica, uključujući i lica koja budu postupala po protivzakonitoj odluci o obaveznoj vakcinaciji, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

 

 

izvor:

gradski

 809 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *