PODACI IZ DANSKE : TALAS OMIKRONA SU POKRENULI VAKCINISANI!

PODACI IZ DANSKE :  TALAS OMIKRONA SU POKRENULI VAKCINISANI!

Podaci iz Danske pokazuju da je nešto više od 70 posto slučajeva Omicrona bilo među osobama mlađim od 40 godina, a najzanimljivija činjenica je ta da su svi “zdravi” i vakcinisani. The Telegraph je obajvio da epidemiju Omicrona pokreću mladi, vakcinisani ljudi, prema rastućim podacima iz različitih zemalja poput Velike Britanije, Danske i Južne Afrike…

U Americi je takođe potvrđeno da su prvi slučajevi ove “super mutant” varijate bile mlade vakcinisane osobe.
“Sve ove osobe su imale ili blage simptome ili asimptomatske”, rekao je Patrick Ashley, zamenik direktora DC Health-a.

Ashley je izjavio da su svi ovi prvi slučajevi u Vašingtonu imali jednu važnu zajedničku stvar.

“Sve su to mladi odrasli ljudi. Svi su vakcinisani, ali niko od njih još nije imao pojačivače”, rekla je Ashley

Nova “super mutant” varijanta je sada otkrivena u više od 60 zemalja, uključujući 24 u Evropi, sa sličnim obrascem infekcije i karakteristikama prijavljenih širom sveta.

Ali dok su brzina i svojstva virusa koji izbegava vakcinu sada utvrđeni, još uvek nema čvrste presude o njegovoj virulentnosti ili ozbiljnosti.

“Generalno su ti prvi slučajevi u relativno mladim, relativno zdravim i u kontekstu Evrope, u relativno visoko vakcinisanim grupama”, rekla je za The Telegraph dr. Catherine Smallwood, viši službenik za hitne slučajeve SZO za Evropu.

Podaci iz Danske, svetskog lidera u genetskom sekvenciranju, pokazuju da je, od 3.437 otkrivenih slučajeva Omicrona, nešto više od 70 posto među onima mlađim od 40 godina, prema pregledu Statens Serum Instituta objavljenom u ponedeljak.

Oko 75 posto ovih slučajeva bilo je kod potpuno vakcinisanih osoba, dodaje institut, potvrđujući da čak i dvostruko vakcinisani prenose virus.

Dnevni slučajevi u Danskoj porasli su za trećinu od početka decembra, uprkos tome što je gotovo 80 posto stanovništva dvostruko vakcinisano.

Zemlja je pooštrila ograničenja krajem prošle nedelje, uvodeći ponoćni policijski čas u barovima i restoranima i rano zatvarajući škole za Božićne praznike, ali stručnjaci procenjuju da bi Omicron mogao postati dominantna varijanta već u sredu.

Susedna Norveška, koja je do sada prijavila 958 slučajeva, takođe je uvela u ponedeljak nove mere kontrole Covida, a premijer je upozorio da je situacija “ozbiljna”.

Preliminarni podaci sugerišu da je obrazac širenja za sada sličan širom sveta.

Analiza Evropskog centra za kontrolu bolesti pokazala je da je 72 posto ranih slučajeva bilo kod onih mlađih od 40 godina, dok su SAD rekli da je većina od 43 dosad otkrivene infekcije bila u istoj starosnoj grupi. Američke vlasti su takođe otkrile da je 79 posto zaraženih bilo vakcinisano.

Profesor Emmanuel Andre, šef nacionalne referentne laboratorije za Covid-19 u Belgiji, rekao je da ta zemlja zaostaje dve nedelje za Velikom Britanijom, gde su slučajevi Omicrona skočili za 50 posto u ponedeljak i navodno je potvrđena prva smrt od ove varijante.

“Većina infekcija dokumentovanih u ovoj ranoj fazi je među mlađim starosnim grupama”, rekao je on za The Telegraph, navodeći kao moguća objašnjenja posao, putovanja, sportska takmičenja i škole. Međutim, profesor Andre je dodao da bi Božićne proslave mogle “pojačati” širenje Omicrona.

Dr Smallwood je takođe upozorila da će starije, ranjivije populacije verovatno biti zaražene u narednim nedeljama kako se širenje varijante ubrzava. Ovaj obrazac nije posebno nov; primećeno je kod prethodnih talasa.

Dr Smallwood je takođe sugerisala da dosadašnji podaci sugerišu da postoji stvarno povećanje broja novih slučajeva kod vakcinisanih osoba.

“Zaista je važno da ne prednjačimo u pogledu procene ozbiljnosti Omicrona,” rekla je dr Smallwood. „Jer što se tiče slučajeva koje smo pokupili, oni su u zdravijoj, pokretnijoj, mlađoj, visoko vakcinisanoj populaciji.”

Stručnjaci u Južnoj Africi, gde Omicron kruži duže, takođe su pozvali na oprez pri donošenju prebrzih zaključaka.
Bilo je nekih sugestija da je stopa smrtnosti pala na 0,5 posto, dok rani podaci daju sliku bolnica koje leče manje ljudi kiseonikom na intenzivnoj nezi.

„Za 10 dana biće mnogo jasnija slika o tome koliko je ozbiljna nova varijanta oko provincije Gauteng, kao i o evoluciji mortaliteta u zemlji“, rekao je profesor Tom Moultrie, demograf sa Univerziteta u Kejptaunu.

NAJNOVIJI VIDEO IZ BUNKERA! NE PROPUSITE RAZGOVOR DIKA ZEČEVIĆA SA MARIO ZNA!

Nulta Tačka/TheTelegraph

 1,341 total views,  4 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *