PIJETE LI VODU IZ ČESME? OVO MORATE ZNATI

PIJETE LI VODU IZ ČESME?  OVO MORATE ZNATI

Hlor se lako može neutralisati – evo šta treba da uradite ako pijete vodu sa česme!

Za one koji ne kupuju flaširanu vodu, nego piju vodu iz česme (koja je sasvim dobra za piće), ali ipak brinu zbog hlora koji se koristi za prečišćavanje vode, nije loše da znaju da se eventualni štetni efekti hlora mogu neutralisati dodavanjem vitamina C.

 

 

 

 

Iako je u savremenim vodovodima nemoguće izbjeći upotrebu hlora iz higijenskih razloga i bakteriološke bezbjednosti vode za piće, mada se koriste minimalne moguće količine, hlor je ipak štetna hemikalija čije nagomilavanje u organizmu može dovesti do štetnih posljedica (po arterije, bubrege, disajne organe, a ima i kancerogeni efekat), prenosi Zdravahrana.com.

 

Međutim, dobra vijest je da se hlor lako može neutralisati askorbinskom kiselinom, ili vitaminom C, pošto on hemijski neutrališe hlor. Jedan gram vitamina C može da neutrališe hlor iz 400 litara hlorisane vode, sa koncentracijom 1 ppm hlora, ili u 100 litara hlorisane vode sa koncentracijom 4 ppm hlora (što su standardi hlorisanja vode raznih zemalja). Iako se ovaj efekat ne može vidjeti golim okom, on je trenutan.

 

 

U stvari, mnogo više hlora nego iz pijaće vode ćete upiti kroz kožu ako redovno plivate u bazenima, čija voda sadrži višestruko veću koncentraciju hlora nego voda za piće. Dakle, u tom slučaju bi vjerovatno bila preporučljiva povećana konzumacija namirnica bogatih vitaminom C ili suplemenata ovog vitamina.

Možda će vam biti zanimljiv i spisak od 10 zemalja sa najkvalitetnijom vodom iz česme na svijetu. To su (od 1. do 10. mesta, po izvještaju na web sajtu greentumble.com): Švicarska, Norveška, Luksemburg, Francuska, Austrija, Italija, Engleska, Švedska, Njemačka i Novi Zeland.

 

 

 

 

hayat

 1,254 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *