PET SAVJETA ZA SIGURAN HOD PO LEDU I SNIJEGU: NA OVAJ NAČIN ĆETE SPRIJEČITI PADOVE I PRIJELOME

PET SAVJETA ZA SIGURAN HOD PO LEDU I SNIJEGU: NA OVAJ NAČIN ĆETE SPRIJEČITI PADOVE I PRIJELOME

Povrede od pada na ledu mogu uključiti sve – od bolova u leđima, raznih lomova, do potresa mozga, a posljedice pada posebno su opasne za starije osobe koje imaju krhke kosti.

Kako biste savladali vještinu hodanja po ledu i izbjegli ozbiljne posljedice, najbolje je da se pridržavate nekih pravila.

 

 

1.Oslobodite ruke

Dok hodate svakako, ne bi trebalo da držate ruke u džepovima, a ni da se dodatno opteretite i nosite torbe ili kese. Na taj način, ukoliko padnete, nećete uspjeti da se dočekate na ruke.

2. Hodajte malo šire

Kako biste bili stabilniji, svakako je poželjno hodati malo šire. “Širi hod je stabilniji, a ukoliko imate i neko dodatno pomagalo poput štapa ili kišobrana, smanjili ste mogućnost pada”, savjetuje fizioterapeutkinja Andreja Jasić-Kantoci.

3. Probajte trik sa isječenim čarapama

Za pažljivi i laganiji hod fizioterapeutkinja savjetuje i jedan vrlo praktičan trik. “Na malo grubljim čarapama isijecite dio za prste i navucite ih na cipelu. Na taj način se prilikom hoda prednji dio fiksira na podlogu i sprečava pad.” Obično stariji ljudi pribjegavaju ovom lukavom triku.

Ovaj trik mogu koristiti i mlađi, posebno ako idu u noćni izlazak. Traka od crne čarape preko čizmica neće biti previše vidljiva, a ovim brzim i jeftinim trikom zaštit ćete se od nezgodnog pada.

 

 

 

4. Hodajte nagnuti prema naprijed

Kako biste se dodatno zaštitili od pada, prilikom hodanja, bilo bi dobro da tijelo malo nagnete naprijed. To je hod koji liči na hod pingvina, prilikom kojeg sila gravitacije prolazi kroz prednju nogu i na taj smo način spretniji na ledu.

 

 

5. Izbjegavajte sportsku i previše ravnu obuću

Prilikom izlaska na led svakako treba da imate na umu da sportska obuća i čizme sa ravnim đonom nisu idealan izbor. Grublji đon i zimske čizme, uz primjenu naših savjeta, mogli bi vam olakšati balansiranje po ledenom asfaltu.

 

 

 

 

hayat

 2,176 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *