PET RAZLOGA ZBOG KOJIH STE STALNO ŽEDNI

PET RAZLOGA ZBOG KOJIH STE STALNO ŽEDNI

U ljeto i u proljeće postoji posebna potreba za vodom, ali zimi ne treba zaboraviti na dnevnu normu. Ali šta je sa ljudima koji piju oko 1,5 litara tečnosti dnevno, ali i dalje osjećaju žeđ?

Obratite pažnju na pet razloga zbog kojih stalno želite da pijete vodu.

 

 

 

Dehidracija

Prva stvar o kojoj treba razmišljati je dehidracija. Da li je vruće ili vlažno napolju? Da li živite na visokoj nadmorskoj visini? Da li ste se danas bavili sportom? Sve ove stvari povećavaju vašu potrebu za vodom.

 

 

 

So

Ako imate slabost prema slanim grickalicama ili uvijek počnete dan sa slanom hranom, to je možda razlog zbog koga tijelo nema dovoljno vode. Odnos vode i soli je veoma važan za tijelo. Pokušajte da ne dodajete so u obrocima koje kuhate, ili ih zamijenite drugim, zdravim začinima.

 

 

Suha usta

Prema riječima doktora možete imati osjećaj da ste žedni zbog suhih usta. Ovo stanje se javlja kada žlijezde ne mogu da proizvedu dovoljnu količinu pljuvačke. Ovo može biti neželjeni efekat određenih lijekova, uključujući antidepresive.

 

 

 

Anemija

Sa anemijom, osoba može doživjeti slabost, veliki zamor, gubitak kose i krhke nokte. Sa ovim sindromom, jedan od simptoma može biti intenzivna žeđ, kažu ljekari. Da biste izliječili anemiju, konsultujte specijaliste, preduzmite odgovarajuće testove i pratite propisani tretman.

 

 

 

Starost

Sa godinama, reakcije tijela na žeđ je drugačija. To znači da stariji ljudi manje piju vodu i dehidratacija je vrlo česta među njima. U takvoj situaciji će vam pomoći da redovno podsjećate sebe na ono šta treba da pijete (na primjer, na telefonu) ili da flašicu vode uvijek držite na vidljivom mjestu kako ne biste zaboravili.

 1,593 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *