Pelin, Absinthii herba: Biljka gorkog ukusa olakšava porod, liječi dijabetes, pretilost…

Pelin, Absinthii herba: Biljka gorkog ukusa olakšava porod, liječi dijabetes, pretilost…

Mnogostrana ljekovita djelovanja pelina povoljno utječu na cjelokupni organizam tako da indirektno liječe niz poteškoća koje izravno ne spadaju u područje liječenja pelinom. Nestaju teške smetnje u izmjeni tvari, debljina, šećerna bolest i duševne smetnje koje sve više ili manje imaju dublji uzrok u neredovitom radu probavnih organa, smetnjama u radu jetre, žuči i slezene i funkcijama ženskih spolnih organa

 

 

Pelin raste kao polugrm i ima drvenaste donje dijelove. Stabljika je razgranata, a na stabljici i ograncima nalaze se trostruko perjasto razdijeljeni listovi, prekriveni gustim dlačicama. Cvjetovi su cjevasti, žute boje, a skupljeni su u cvjetne glavice na uspravnim ograncima. Biljka pelin cvate od jula do septembra.

Pelin sadrži eterično ulje, gorke tvari, flavonoide, tanine. Pojačava izlučivanje sline i želučanog soka. Pomaže kod pomanjkanja apetita, želučanih tegoba praćenih nadutošću, potiče djelovanje žuči. Ne smije se primjenjivati za vrijeme trudnoće i dojenja.

Listovi i cvjetovi biljke sakupljaju se dok još nisu prezreli. Suše se u hladu na temperaturi od oko 40ºC. Snažnog je mirisa i gorkog okusa. Čuva se na suhom mjestu u zatvorenim posudama.

Male količine pelina jačaju želudac, pojačavaju apetit, a korisne su i u bolestima jetre i bubrega. U malim količinama djeluje kao sredstvo za umirenje. Pelin sadrži veliku količinu gorčine, eteričnog ulja, jabučne kiseline i drugih tvari.

Korištenje pelina je ograničeno, i s njim treba oprezno postupati. Koristi se u malim količinama, iz razloga što se u njegovom eteričnom ulju nalazi tujana,  sastojak koji je inače jak otrov. Pelin takođe ne treba uzimati često i dugo vremena jer tada može izazivati glavobolju i vrtoglavicu.

Koristi se tako što se prelije ključalom vodom – dakle, ne smije se iskuhavati, ili u obliku praška. Često se kombinira u primjeni sa drugim travama.

 

GDJE PELIN POMAŽE

 

 

 

PELIN U SLUŽBI ŽELUCA

 

Čaj od pelina preporučuje se bolesnicima kojima je operativnim putem uklonjena žučna vrećica. Čaj od pelina odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, protiv katara želuca, hronične začepljenosti, proljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine, žutice, žgaravice te protiv žuto obloženog jezika i lošeg zadaha iz usta.

 

 

BUBREZI

S obzirom da se izlučivanje bubrega u znatnoj mjeri pobuđuje pomoću eteričnog ulja sadržanog u pelinu, čaj od pelina se može uzimati u malim količinama za liječenje katara mjehura, a i kod upalnih nadražaja bubrega. Veće količine pripravaka nisu prikladne samo pri posljednjoj spomenutoj bolesti, jer prejako nadraživanje bubrega može čak zaustaviti izlučivanje mokraće i pojačati upalu bubrega. Kao isključivo gorka biljka, pelin djeluje na stvaranje i poboljšanje krvi kao i na poboljšanje cirkulacije.

 

 

 

 

MENSTRUACIJA

Pelin se posebno preporučuje ženama jer je nakon uzimanja čaja od pelina, utvrđeno pospješenje menstruacije. Bolja prokrvljenost ima znatniji utjecaj na olakšanje poroda, naročito kada krhkom tkivu zdjeličnih organa treba dati veću rastezljivost. Pelin ima dokazano djelovanje na pospješenje trudova te se majkama preporuča i u tim trenucima.

Recepture s pelinom

Tinktura za dijabetes, duševne smetnje, probavu

 

Često se upotrebljava alkoholna tinktura pelina (Tinctura absinthii) a koja se uzima 8 do 10 kapi na kocki šećera, i do 3 puta dnevno, a priprema se maceracijom 10 g pelina u 2 dl lozovače (45%).

Tinktura je također korisno sredstvo za vanjsku upotrebu, masiranje kod bolova i grčeva u želucu ili kod bolnog podrigivanja. Nakon masiranja stavlja se na bolno mjesto ugrijana vunena tkanina. U tu će svrhu za vanjsku upotrebu poslužiti i pelin kuhan u vinskom sirćetu (20 g pelina na 1 litar sirćeta). U taj pripravak namočite tkaninu, lagano iscijedite i što je moguće toplije stavite na želudac. Tim se oblogom odstranjuje i glavobolja nastala prehladom.

Pelinovo vino

Za pripremu ovog vina uzima se 20 g biljke pelina u litru bijelog vina. Pusti se da vino izvlači (macerira) pelin do željene gorčine (ne pretjerano!) zatim se procijedi i pelinovo vino je gotovo, a koristi se 2 – 3 puta dnevno po 0,5 dl.

Tinktura za želudac

POTREBNO JE: 10 g biljke pelina, 4 g dobro usitnjenog podanka iđirota, 4 g dobro usitnjenog korijena srčanika i 4 g usitnjene kore od narandže. Namoči se tokom  8 dana u 2 dl vinske žeste ili jake rakije (45 – 55 % ), nakon čega se procijedi.

Kod svih teškoća u želucu uzima se 15 do 20 kapi s isto toliko kapi vode i to 2 do 4 puta dnevno.

Kao prva pomoć kod otrovanja gljivama, veoma je dobar pelin ako se pije kuhan u sirćetu.

Pelinovo ulje za jetru i slezenu

Dobiva se ekstrakcijom od nerascvjetanih cvjetova. Uzima se 3 puta dnevno po 10 kapi prije jela, kod bolesti jetre, slezene, grušanja krvi, ženskih bolesti, te za jačanje želuca.

 

 

Za jačanje organizma i podsticanje apetita:

Po 50 g pelina, trave ive, hajdučice, koprive i majčine dušice. Sve biljke pomiješati, četiri supene kašike preliti sa 3 šolje ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 30 minuta. Procijediti i piti po jednu šolju pola sata prije jela nezaslađeno.

Vino od pelina za menstruaciju

30 g pelinovog lišća ili bolje lišća i cvijeta u jednakim omjerima, močiti 24 sata u 60 g konjaka, zatim dodati 1 litru kvalitetnog bijelog vina i ostaviti uz češće mućkanje da odstoji 10 dana. Procijediti, i piti tri puta na dan po 1 – 2 kafene kašike u vodi ili pivu, prije jela, u toku 2 – 3 nedjelje.

NAPOMENA: NAKON TRI NEDJELJE PREKINUTI, PA PONOVITI UKOLIKO JE POTREBNO NAKON 30 DANA!

Savjet plus

Da bi se spriječilo trovanje pelinom, ali i bilo kojih drugih ljekovitih pripravaka, treba se striktno i disciplinirano, te tačno pridržavati navedenih uputstava, a ni u kojem slučaju prekoračiti ni naznačeno vrijeme uzimanja, ni količinu lijeka!

(aura.ba)

 2,041 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *