PEDIJATRI SRBIJE NAVALJUJU DA SE ZAPOČNE ZA TREĆOM DOZOM VAKCINE ZA DJECU!

PEDIJATRI SRBIJE NAVALJUJU DA SE ZAPOČNE ZA TREĆOM DOZOM VAKCINE ZA DJECU!

Udruženje pedijatara Srbije upozorava tj. dodatno unosi paniku i strah, usled navodnog širenja omikron soja koronavirusa te uporedo predlaže da se deca od 12 godina “busteruju” sa trećom dozom vakcine.

To udruženje je u saopštenju koje je prosleđeno medijima, navelo da podaci iz SAD i zemalja Evrope pokazuju da broj registrovanih slučajeva koronavirusa u uzrastu do 18 godina konstantno pokazuje porast i u apsolutnim ciframa i po učešću u ukupnom broju obolelih.

“Budući da veći broj dece oboleva, više je i onih kod kojih je klinička slika teža i zahteva lečenje u bolničkim uslovima. Takođe, uočen je lagani porast najtežih oblika bolesti multisistemskog inflamatornog odgovora (MIS-C)”, stoji u saopštenju pedijatara.

 

 

UDRUŽENJE PEDIJATARA SRBIJE AGITUJE DA SE ZAPOČNE ZA TREĆOM DOZOM VAKCINE ZA DECU KAO I DA SE SVI RODITELJI HITNO VAKCINIŠU

 

Oni podsećaju da je karakteristika prethodnog epidemijskog talasa, u kom je dominan bio delta soj, bio porast broja obolele dece u odnosu na prethodni, a kako navode, sada je izvesno da će omikron soj zahvatiti još veći broj mlađih od 18 godina.

“Najveći broj obolele i hospitalizovane dece u državama zahvaćenim omikron sojem je kod mlađih od 4 godine. Posebno zabrinjavajuće je da su brojke u porastu u zemljama sa procentom vakcinisanih značajno većim od Srbije”, navelo je Udruženje pedijatara.

“Jedini način da zaštitimo kategoriju dece od 0-4 godine je vakcinacija svih u njihovom okruženju. Udruženje pedijatara Srbije stoga još jednom apeluje da se vakcinišu i prime buster dozu roditelji koji to do sada nisu učinili. U istom kontekstu, Udruženje apeluje da se deca starija od 12 godina vakcinišu, kao i da se razmotri predlog da deca starija od 12 godina prime i treću, buster dozu vakcine protiv kovida”, navode pedijatri.

 

 

 

NultaTačka/Agencija

 1,117 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *