Ovo su tri osnovna uslova da doživite stotu!

Ovo su tri osnovna uslova da doživite stotu!

Jedan do njih svima prija, drugi mnogima malko smrdi, a za treći nismo baš uvijek odgovorni ali možemo da se potrudimo oko njega…

 

 

Naravno da nisu samo tri uslova dovoljna za dugovječan život, ali je istraživanje dugovječnosti prilično lako jer je stogodišnjaka malo u svijetu. Svega oko 350 do 400 osoba u svijetu su superstogodišnjaci – imaju čak 110 godina.

Povezana slika

Naučnici su počeli da ispituju šta je zajedničko onima koji su dočekali duboku starost i, izgleda, da je jedan od ključnih preduslova za prekoračenje stote pol, jer, 62 od 65 superstogodišnjaka u Americi su – žene.

 

 

Naučnici širom svijeta pokušavaju da na osnovu zajedničkih karakteristika dugovječnih ljudi nađu šta je ono što može da pruži veće šanse za dug i zdrav život.

Istražujući super stogodišnjake zaključeno je da su oni koji su bili veoma fizički aktivni i vježbali redovno (bez obzira na vrstu fizičke aktivnosti) doživjeli duboku starost.

 

 

Prednost koju daju voću i povrću u ishrani u odnosu na meso još je jedna zajednička osobina dugovječnih, kao i izražena društvenost – svi superstogodišnjaci su njegovali čvrste porodične i društvene veze. Čak i tjelesna građa, ako je suditi po istraživanjima, ima određenog uticaja na dugovječnost – dublju starost u prosjeku doživljavaju osobe sitnije i nježnije građe.

Ipak, čini se da je najsnažniji pojedinačni element, ipak, genetika.

Kada je u pitanju geografska raspoređenost, većina najdugovječnijih živi u hladnijim krajevima, ali većina starijih od 110 godina živi prilično blizu ekvatorijalnog pojasa.

 

 

 

Još jedan provjeren način da dosegnete dugovječnost jeste da se okružite biljkama, u što prirodnijim uslovima, sa što manje zagađenja iz vadzuha i zemlje.Birajte radije da živite u ruralnim oblastima, bliže divljini, jedite što manje prerađenu, a izbjegavajte ili potpuno izbacite industrijsku hranu.

Bijeli luk je namirnica čije su super moći dokazane: od snižavanja krvnog pritiska, šećera u krvi, poboljšanja cirkulacije do jačanja imunog sistema.

Kada se uporede svi podaci, čini se da je svim stogodišnjacima zajedničko jedno – uživanje u životu. Jednostavan život ispunjen uživanjem i zadovoljstvom sobom izgleda je preduslov za dugovječnost.

 

 

Ako ste nesretni, ili se vaša energija troši na stvari koje izazivaju više stresa nego zadovoljstva, vaš imuni sistem će patiti i raditi loše, zaključuju naučnici koji se bave ispitivanjem medicinskih osnova dugovječnosti. Što više paničite oko svakodnevnih stvari i „sitnih” problema, više energije vašeg tijela odlazi na borbu sa tim stresom i manje energije ostaje za sve ostalo.

(lovesensa.rs)

 1,374 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *