Ovo su osnovne razlike između srčanog udara i srčanog zastoja

Ovo su osnovne razlike između srčanog udara i srčanog zastoja

Slikovni rezultat za srcani zastoj

 

 

 

Srčani udar i zastoj srca su dva potpuno različta stanja koji mnogi ne razlikuju.

 

Pročitajte koja je glavna razlika između njih i saznajte osnovne simptome.

 

 

1. Šta je srčani udar, a šta srčani zastoj?

Srčani udar je stanje suženja krvi do srčanih mišića koje izazivaju blokirane arterije, i obično se povezuje sa nezdravim životnim stilom i starijim ljudima.

Srčani zastoj je potpuno različito stanje i dešava se i u mlađem i u starijem životnom dobu, kada srce uđe u opasan ritam i nije u mogućnosti da pumpa krv u tijelu.

 

2. Kako se manisfestje udar, a kako zastoj?

U toku srčanog zastoja srce prestaje da radi i ne može da pumpa krv u druge organe. Osoba koja ne primi medicinsku pomoć može da umre u roku od nekoliko minuta. Kod srčanog udara srce i dalje kuca, a pošto je krv blokirana da prodre u srce ono ostaje bez krvi bogate kiseonikom. Tada srčano tkivo počinje da umire. Što duže srce ne radi to je veća šteta po njega.

 

3. Koji su simptomi?

Simptomi srčanog udara su bol u grudima, vilici, ruci, nedostatak vazduha, hladan znoj. Kod žena simptomi mogu biti malo drugačiji što uključuje bol u leđima, mučninu, vrtoglavicu i malaksalost. Simptomi mogu trajati satima, danima, a nekada čak i sedmicama prije srčanog udara.

S druge strane, srčani zastoj se dešava odjednom, a njegovi glavni simptomi su gubljenje svijesti i nedostatak pulsa. Ako nije dovoljno kasno osoba se vraća u život uz pomoć defibrilatora. Dok ne stigne hitna pomoć, pokušajte i prvu pomoć, tačnije ručno oživljavanje.

 

 1,194 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *