OVO NISTE ZNALI: “Otpad” ovog voća i povrća je bolji od ploda – Ne bacajte ga !

OVO NISTE ZNALI: “Otpad” ovog voća i povrća je bolji od ploda – Ne bacajte ga !

Slikovni rezultat za KUHINJA VOCE

 

 

KORA, listovi, peteljke… S većine voća i povrća sve to skinete i lijepo bacite jer ne znate da je neki “otpad” nutritivno bolji od samog ploda. Ne naravno od svega, ali je s većine voća kojeg jedete, a ako koru gulite kako biste skinuli štetne tvari, znajte kako činite veliku grešku. Jabuke, kruške, pa čak i lubenica, bit će nutritivno puno jače, ako koru samo jako dobro operete u toploj vodi.

Za jabuke, kruške i slično voće vjerojatno već znate da ih je najbolje jesti s korom bogatom vitaminima, a donosimo vam i popis voća i povrća za koje sigurno niste znali da ih je najbolje jesti cijele.

Iznenadite se i sami:

 

 

Lubenica

Malo tko zna da kora od lubenice krije obitelj vitamina B i C, a da je baš ne morate žvakati jednostavno je dobro operite, nasjeckajte, ubacite u blender i smiksajte te dodajte malo soka limuna i naranče za savršen, osvježavajući napitak bez puno prirodnog šećera.

 

 

Kora od naranče

Gorki, bijeli sloj narančine kore nevjerojatno je dobar za zdravlje. Bogat je fitonutrijentima koji savršeno snižavaju razinu kolesterola, snižavaju krvni tlak i ublažavaju upale. Vanjski dio kore, ako je dobro opran, možete koristiti u kolačima i za aromatiziranje deserta jer je jako ukusan i nutritivno bogat.

 

Listovi mrkve

Odsad, pa nadalje, kupujte svježu mrkvu s listovima jer je lišće bogatije vitaminom A od samog ploda, a možete ga jednostavno koristiti u salatama.

 

 

Brokula

Debele peteljke brokule jednako su hranjive kao njezini cvjetovi pa je odsad koristite u cijelosti. Bogate se beta karotenom, antioksidansima i folatima i pritom su jako ukusne.

 

 

Vanjski listovi kupusa

Možda baš nisu za jelo, onako oštećeni i pomalo prljavog izgleda, no takvi su savršeni za liječenje upala i otoka ako ih imate na tijelu. Listove dobro istucite da malo puste sok, ostavite ih u frižideru te stavite na otečeno područje tijekom noći. Ujutro ćete se zapanjiti rezultatom.

 

 

Krastavci 

To je barem lako, samo ga operite i uštedjet ćete puno vitamina K kojeg biste možda bacili u smeće. Uostalom, kora krastavca ima jednu divnu notu okusa i dodatne žilavosti, a njezinu unutarnju stranu možete koristiti i za “umivanje” kože lica. Jednostavno je samo utrljajte i osvježite lice.

 

 

Jagode

Ako imate probavne smetnje u doba jagoda, peteljke će vas doslovno spasiti. Jako dobro smiruju želudac, pune su vitamina i minerala i više se nikada nećete zamarati čišćenjem prije nego navalite na to slatko voće.

 1,318 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *