OVO NAMA NE SMIJE DA SE DESI! ITALIJA UVODI ,,KOVID PROPUSNICE” ZA SVE ZAPOSLENE A SLOVENIJA PRATI SA OBAVEZNIM PELCOVANJEM ZA RADNIKE U DRŽAVNOJ UPRAVI

OVO NAMA NE SMIJE DA SE DESI! ITALIJA UVODI ,,KOVID PROPUSNICE” ZA SVE ZAPOSLENE A SLOVENIJA PRATI SA OBAVEZNIM PELCOVANJEM ZA RADNIKE U DRŽAVNOJ UPRAVI

Italija će uvesti obavezne “zelene propusnice” za sve zaposlene, dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili oporavku od virusa, a nove mere vlade u Rimu prve su u Evropi i smatra se da su među najstrožijim u svetu.

Svako ko nema propusnicu biće suočen sa suspenzijom sa posla i mogućnošću da mu plata bude suspendovana nakon pet dana bez propusnice.

Ova mera, koja bi trebalo da stupi na snagu 15. oktobra, ima za cilj povećanje vakcinacije u zemlji koja je inače teško pogođena širenjem korona virusa.

Zelene kovid propusnice su digitalno obrađeni dokumenti koji se već traže za ulazak na italijanske železničke stanice, bioskope, za odlazak u restorane, teretane i na bazene.

Nastavno osoblje u obrazovnim institucijama u Italiji takođe mora da poseduje ove propusnice, a prema pisanju medija zbog neispunjavanja ove obaveze neki nastavnici su navodno vraćeni s posla.

 

Italijanska vlada odobrila je novi zakon kojim se ova obaveza uvodi u svim sektorima, a preduzeća i radnici koji budu uhvaćeni bez propusnice mogli bi da budu kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do 1.500 evra.

Najavljujući ovu novu meru ministar zdravstva Italije Roberto Speranca ukazao je da će ona poboljšati epidemiološku bezbednost i proces imunizacije učiniti efikasnijim.

Uprkos protivljenja vakcinaciji glasne manjine Italijana, većina je podržali vladinu kampanju vakcinacije, pa je skoro 65% Italijana do sada potpuno vakcinisano, ali infekcije su ipak u porastu zbog širenja žarznije delta varijante virusa.

 

 

 

Sa druge strane, svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji koji nemaju imunitet na koronavirus, bilo vakcinacijom ili preboljenjem, moraće da se vakcinišu protiv kovida 19.

Negativan test na koronavirus više im neće biti dovoljan za dolazak na posao, kao za ostale nevakcinisane građane, odlučila je slovenska vlada. Ako žele da rade, prvu dozu vakcine moraju da prime do 1. oktobra, a drugo do 1. novembra.

Da bi mogli raditi, svi će, ako do sada nisu cijepljeni ili već preležali bolest, morati dokazati da su dobili prvu dozu cjepiva do 1. oktobra , a do 1. novembra drugu dozu, osim ako se ne odluče za vakcinu Džonson i Džonson koja pruža zaštitu posle jedne doze.Odluku kojom želi dati primer i ostaloj populaciji da se što pre cepi vlada je donijela kasno na onlajn sednici, a pojasniće je detaljnije u petak na konferenciji za novinare.

 

Pooštravanje protivepidemijskih mera prema kojima je za rad, javni prevoz, odlazak u trgovinski centar, banku ili poštu, kao i za niz drugih aktivnosti potrebno imati kovid potvrdu o vakcinaciji ili negativan test na snazi je od srede, kada su u Ljubljani održane i demonstracije protivnika vlade, na kojima je, posle nereda, intervenisala policija.

 

 

 

Prema objavljenoj anketi koju prenose slovenački mediji, protiv takvog pooštravanja mera je više od 40 odsto ljudi, a mnogi tzv. PCT uslove za rad smatraju diskriminatorskim. Ministar zdravlja Janez Poklukar to negira, a za slovenačku televiziju je rekao da vlada svojom odlukom samo daje “socijalni benefit” onima koji se vakcinišu i tako štite svoje zdravlje i zdravlje drugih. Premijer Janez Janša izjavio je da vlada, uprkos protestima, neće odistati od mera protiv širenja zaraze, a mere su od same najave mnogo povećale interes za vakcinaciju.

Portparol slovenačke vlade zadužen za proces vakcinacije Jelko Kacin izjavio je da je od početka ovog meseca broj vakcinisanih za nedelju dana povećan dva do tri puta.

 885 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *