OVO JE UZROK OBOLJENJA MODERNOG DOBA

OVO JE UZROK OBOLJENJA MODERNOG DOBA

Do prije 50-60 godina, ljudska ishrana je bila potpuno drugačija. Životinje su se uzgajale u prirodnom okruženju, na suncu, pašnjacima, u obilju zelenila. Voće i povrće su đubreni prirodnim đubrivom i sve je bilo čisto i bogato omegom-3. Ljudska vrsta je dakle evoluirala na ishrani koja je sadržala jednaku količinu omege-6 i omege-3, 1:1.

 

 

Danas je sve drugačije – životinje čitav svoj život ne vide ni sunce i zelenilo, a i životinje i biljke dobijaju ko zna kakve sve ne hemijske pripravke od kojih rastu brže. Zato je omjer omege-6 i omege-3 u hrani koju danas jedemo drastično promijenjen i kreće se oko 15:1!

 

 

 

Naš organizam je dakle kroz evoluciju formiran tako da mu treba mnogo više omege-3 nego što je danas unosimo kroz ishranu. Posljedica ovog nedostatka ogleda se u porastu učestalosti oboljenja koja se smatraju oboljenjima „modernog doba“. Klinička ispitivanja su pokazala snažnu povezanost nedostatka omege-3 sa oboljenjima srca, moždanim udarom, problemima u razvoju kod djece (vid i mozak, npr. autizam, poremećaj pažnje i hiperaktivnost su stanja u kojim se bilježi nizak nivo omege-3), autoimunim bolestima (npr. lupus), Chron-ovom bolešću, karcinomima debelog crijeva, dojke i prostate, reumatoidnim artritisom, a povezuje se i sa problemima nervnog sistema, PMS-om…

 

 

Zato su u većini razvijenih zemalja donesene zvanične preporuke da se unosi u omega-3 potrebnim količinama, tako što će se konzumirati riba najmanje 2 puta sedmično ili uzimati dodaci prehrani na bazi omege-3.

Ako odlučite zadovoljiti potrebe organizma za omegom-3 jedući ribu 2 puta sedmično, pokušajte mijenjati vrstu ribe koju jedete i izbjegavajte vrste koje žive dugo, jer nakupljaju opasne količine toksičnih materija (teški metali, pesticidi i sl.) kojih je nažalost svakim danom sve više u morima.

 

 

Ako se odlučite za dodatke prehrani, na raspolaganju su vam dvije vrste, na bazi ribljeg ulja i noviji i sve popularniji, na bazi ulja račića krila.

Suplementi koji sadrže riblje ulje su jeftiniji, ali ovi koji sadrže ulje krila imaju nekoliko bitnih prednosti. Prije svega, ovi račići kratko žive i to u još uvijek čistim antarktičkim vodama, tako da su izvor čiste omege-3, bez toksina, što je posebno bitno kad se uzme u obzir da se ovi suplementi trebaju uzimati trajno, a ne neki kratki period.

 

 

Dodatno, omega-3 iz krilovog ulja je strukturalno ista kao ona koja se nalazi u našim ćelijama, tako da se bolje apsorbuje i ugrađuje tamo gdje nam je potrebna, što znači da će je organizam bolje iskoristiti nego onu iz ribljeg ulja.

 

 

U svakom slučaju, odlučili se za ribu, preparate na bazi ribljeg ili ulja račiča krila, potrudite se da unosite omega-3 masne kiseline, jer ih ljudski organizam ne može proizvesti, a bez njih raste opasnost od raznih oboljenja.

 

 

 

hayat

 1,838 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *