Ovo je apsolutno najbolji recept za francusku salatu!

Ovo je  apsolutno najbolji recept za francusku salatu!

Okus francuske salate je neusporediv s domaćom majonezom, vjerujte mi. Za izradu domaće majoneze vam treba svega 5 minuta.

 

Za vas pripremila: Nina Mrvica – Bake me by Nina

 

Što su blagdani bez lampica, ukrašenog doma, hrane i obitelji na okupu? Kojem jelu se najviše veselite?

Ove godine je cijela obitelj kod mene na božićnom ručku. Jedva im čekam servirati svoju francusku salatu. Radim je za Božić i za Novu godinu. Nekako mi blagdanski stol nije potpun bez nje.

Ovo poznato jelo se tradicionalno servira u svim svečanijim prigodama kao glavni prilog uz razne mesne nareske.

Na blagdanskom stolu su mi uvijek nedostajala svježe pečena peciva. Uz mnoštvo drugih jela i njihovu pripremu, rijetko kome se da mijesiti tijesto i peći kruh. Jel’ se slažete?

 

06. BakeMe KOLUMNA Sto su blagdani bez svecanog stola 03

Znate li kako je nastala francuska salata?

Francuska salata nema nikakve veze s Francuskom, iako vas njeno ime može lako zavarati. Nije ju napravio ni francuski kuhar. Nastala je u Rusiji. Nosi naziv i Oliverova salata po svom tvorcu, ruskom kuharu Lucienu Oliveru. On ju je pripremio davne 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage. Recept za prvu verzije salate je i dalje nepoznat, iako su brojne inačice nastale od nje. Ova ruska salata u sebi sadrži komade mesa, izvorno je to bio teleći jezik, a danas se popularno koristi piletina ili šunka. Kako je postala poznata diljem svijeta, tako je mijenjala i svoj izvorni oblik i prilagođavala se podneblju i namirnicama. Danas razlikujemo rusku i francusku salatu baš po mesu, sastojku koji se koristi u ruskoj salati.

Glavni sastojak francuske salate je majoneza. Koja je vaša omiljena? Moja je ona domaća, pripremljena bez suvišnih dodataka. Okus francuske salate je neusporediv s domaćom majonezom, vjerujte mi. Za izradu domaće majoneze vam treba svega 5 minuta.

 

Kako napraviti domaću majonezu i zašto ne uspijeva uvijek?

Ne brinite, problem majoneze ćemo riješiti odmah! Otkrit ću vam trik kako ćete je napraviti, a da vam uvijek uspije. No, prije toga idemo razjasniti što to majonezu čini ovako divno kremastom. Majoneza se sastoji od žumanjaka, limunovog soka i ulja. Žumanjak pomaže spajanju ulja i vode pri čemu nastaje emulzija.

 

Najvažniji korak je pravilno dodavanje ulja kako se žumanjak ne bi razdvojio i kako bi postigli kremastu teksturu naše majoneze. Jednostavno, zar ne?

 

Također, iznimno je važno da koristite kvalitetno ulje. Ja savjetujem ulje neutralnijeg okusa s pogodnim svojstvima za zdravlje. Jedno od takvih je i Letifico ulje uljane repice. Osim što se koristi kao antioksidans, pomaže i kod regulacije masnoće u krvi.

 

 

 

 

 

zivim.hr

 2,049 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *