Ovih šest predmeta ne smijete prati u mašini za suđe!

Ovih šest predmeta ne smijete prati u mašini za suđe!

 

 

 

Mašina za suđe je vjerovatno omiljen komad bijele tehnike domaćicama širom svijeta, a mnogima je postalo teško zamislite život bez ovog aparata. Često nam priskoči u pomoć kada je pranje sudova posljednje za šta imaju snage, ali postoje određene stvari koje je ipak bolje oprati koristeći stari dobri sunđer i deterdžent.

 

 

 

 

 

1. Drveni pribor za jelo: Kutlače, drveni tanjiri, posudice ili bilo šta drugo od drveta mogu zbog visoke temperature u mašini da promijene svoju strukturu, pa čak i da puknu! Zato radije birajte da ih operete na onaj “staromodan” način uz žicu i dobro trljanje.

2. Kristalne čaše: Osjetljivi kristal lako može da “nastrada” u mašini, ali i staklo vremenom može da izgubi sjaj. Zato ih perite ručno i koristite nježan deterdžent.

 

 

 

3. Bakarno posuđe: Visoke temperature i agresivni deterdžent mogu da izazovu rđanje bakarnog posuđa.

 

 

 

4. Rende: Rende je mučno oprati, pa ih rado gurnemo u mašinu, ali kako se ostaci hrane često “sakriju” u uglovima do kojih mašina ne može da dopre, ipak je bolje oprati ih ručno i to vrlo pažljivo. U suprotnom se može desiti da neka mrvica hrane ostane zakačena i da se vremenom čak i ubuđa!

 

 

 

5. Skupi, kvalitetni noževi: Redovnim pranjem noževa u mašini, oni mogu vrlo brzo da otupe. Posebno kada je riječ o keramičkim noževima; produžićeš im trajanje ako ih pereš ručno!

 

 

 

6. Posude za hranu kućnih ljubimaca: Mačke, a posebno psi rado njuškaju napolju, a često i pojedu stvari koje mi ne bismo ni pomirisali. Često se u njihovim ustima zbog toga skupe bakterije, koje kasnije prenose na svoje posuđe, a lako se može desiti da temperatura u mašini za sudove ne “ubije” sve njih, pa se prenesu na sudove iz kojih mi objedujemo. Zato radije birajte da pseće posudice perete ručno i to posebnim sunđerom samo za tu svrhu!

 

 

 

 

 

 

aura.ba

 1,192 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *