OVIH PET NAMIRNICA ĆE VAS UGRIJATI I SPRIJEČITI PREHLADU I GRIPU

OVIH PET NAMIRNICA ĆE VAS UGRIJATI I SPRIJEČITI PREHLADU I GRIPU

 

 

 

Osim odjeće, od hladnoće možete se zaštititi i konzumiranjem nekih jela poznatih po tome što griju tijelo iznutra.

Osim odjeće, od hladnoće možete se zaštititi i konzumiranjem nekih jela poznatih po tome što griju tijelo iznutra.

Nutricionisti navode pet takvih namirnica koje svakako trebate uključiti u prehranu tokom predstojeće zime.

 

 

 

 

Bijeli luk

 

 

Njegov osebujan okus potječe od sumpornih spojeva koje sadrži, kao što je alicin – koji ne samo da ima antibakterijska djelovanja, nego je i učinkovit antioksidans, te održava srce ugrijanim. Bijeli luk će vas također zaštiti od prehlade i gripe i spriječiti zimske alergije tako što će ojačati imunitet.

 

 

 

 

Đumbir

 

 

On sadrži puno termogenetskih spojeva koji djeluju na stvaranje unutarnje topline. Također, ublažava grlobolju, prehladu i kašalj, te održava uobičajene zimske tegobe respiratornog sistema na pristojnoj udaljenosti.

 

 

 

 

Meso

 

 

Nevegetarijanska hrana sadrži željezo, mineral koji stimulira produkciju topline tako što šalje signale tiroidnim hormonima koji su uključeni u regulaciju tjelesne temperature.

 

 

 

 

Med

 

 

 

 

Za razliku od drugih namirnica koje imaju snažan okus, med je nešto što možete konzumirati i samo. Med trenutno namami proizvodnju tjelesne temperature, te odmah imate osjećaj da vam je toplije u ustima i grlu. Osim toga, med se dugo koristi kao kućni lijek u borbi protiv zimskih infekcija, i kad one napadnu i preventivno.

 

 

 

 

Limun

 

 

 

Limun je neizbježna zimska namirnica za borbu protiv hladnoće. Uz to što je bogat vitaminom C, on poboljšava imunitet i bori se protiv uobičajene prehlade, kašlja i sezonske gripe.

 

 

 

 

 

 

aura.ba

 1,915 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *