Ove praktične trikove svaki čovjek treba da zna

Ove praktične trikove svaki čovjek treba da zna

Neki svakodnevni trikovi toliko su korisni i praktični da se već vijekovima prenose sa koljena na koljeno. Međutim, ponekad se desi da uz sve moderne tehnologije potpuno zaboravimo na njih, a itekako nam mogu biti od koristi u nekim nepredviđenim okolnostima. Stoga smo odlučili da vas podjsetimo na 8 korisnih i zabavnih trikova koje biste morali znati i kojima bi trebalo da naučite i svoju djecu.

1. Odredite broj dana u mesecu

Odredite broj dana u mesecu

Stegite pesnicu i počnite da brojite zglavke. Svaka izbočina i svaka rupa predstavlja jedan mjesec. Svaki zglavak znači da mjesec ima 31 dan, a svako udubljenje da ima 30 ili manje.

2. Proverite kvalitet baterije

Proverite kvalitet baterije

Lako je provjeriti da li je baterija puna ili prazna. Podignite baterije 1-2 cm iznad stola i pustite ih da padnu. Baterija koja odskoči i padne je prazna.

3. Množenje brojeva pomoću prstiju

Množenje brojeva pomoću prstiju

Lako je naučiti množenje malih brojeva, ali sa brojevima 6, 7, 8 i 9 nije tako lako. Zato naučite ovaj jednostavni trik. Okrenite dlanove ka licu. Neka svaki broj označava jedan prst od 6 do 10, počevši od malog. Da biste, na primjer, pomnožili 7 i 8, povežite prst #7 na levoj ruci sa prstom #8 na desnoj. Prsti koji su ispod, uključujući i one povezane su desetice (ovde ih imamo 5). Prste koji su iznad treba da pomnožimo međusobno kako bismo dobili jedinice (ovdje 3 i 3). Stoga je naše rješenje 56. Na ovaj način možemo lako množiti sa 6, 7 i 8.

4. Množenje sa 9

Množenje sa 9

Kako biste pomnožili neki broj sa 9, samo savijte prst koji vam označava taj broj. Brojevi prije njega su desetice, poslije njega jedinice. Na primer, ako množimo sa 7 i savijemo taj prst, imamo 6 prstiju prije i 3 prsta poslije, dakle, odgovor je 63.

5. Dužina

Dužina

Kako bismo izmjerili dužinu kada nam lenjir nije pri ruci, možemo koristiti prste. Iako ova metoda nije sasvim precizna jer svi imamo različite ruke, može nam biti od pomoći. Uostalom, možete provjeriti ove dužine na svojim šakama, kako biste znali za ubuduće.

6. Određivanje uglova

Određivanje uglova

Raširite prste što je više moguće i položite ih na sto. Mali prst treba a je na dnu i on označava nulu, a ostali prsti prave uglove sa njim i pokazuju 30, 45, 60 ili 90 stepeni.

7. Odredite vrijeme do zalaska Sunca

Odredite vreme do zalaska Sunca

Spojte prste i podignite ih tako da Sunce leži na vašem kažiprstu. Sada izborjte prste do horizontalne linije. Svaki prst predstavlja približno 15 minuta.

 1,671 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *