Ove biljke dokazano liječe visok krvni pritisak

Ove biljke dokazano liječe visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak, ili hipertenzija, je zdravstveno stanje u kom je sila krvi koja pritiska zidove vaših krvnih sudova dosljedno previsoka.

 

 

Kada imate hipertenziju to vas stavlja u veći rizik od razvijanja srčanog udara ili šloga. Primarni način na koji visok krvni pritisak nanosi štetu jeste stresiranjem vašeg srca i krvnih sudova – oni moraju da rade sve jače i sa manje efikasnosti, samo da bi vas održali u životu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tokom vremena, ovo opterećenje oštećuje delikatna tkiva unutar vaših arterija. Ovo doprinosi stvaranju lošeg holesterola duž ožiljaka na zidovima arterija, sužavajući prolaze kuda teče krv.

Većina ljudi čak i ne zna da ima visok krvni pritisak, zbog čega mnogi ljekari ovo stanje nazivaju “tihim ubicom.“ Hipertenzija može tiho naneti štetu i može ugrožavati vaše zdravlje baš u ovom trenutku.

Postoje razne vrste lijekova za liječenje visokog krvnog pritiska. Svaki od njih ima sopstvene mehanizme djelovanja i ima za cilj samo da upravlja tim stanjem. Kardiolozi su pod pritiskom farmaceuta da odmah prepisuju ove lekove bez prethodnog razmatranja prirodnih metoda.

Jedna od njih je upotreba biljnih lijekova.

Pet biljaka pokazuje veliki potencijal za ovu svrhu.

 

 

 

Kurkuma

Kurkumin, antioksidant koji se nalazi u kurkumi, pomaže u snižavanju krvnog pritiska tako što štiti srce i krvne sudove od oštećenja. Kao što je već pomenuto, najčešći razlog za hipertenziju je akumulacija naslaga u arterijama.

Naslage sužavaju vaše arterije, usporavajući tok krvi do srca, i na kraju uzrokujući štetu. Kurkumin sprječava da se ovo dogodi. Studije su takođe pokazale da kurkumin može inhibirati proizvodnju enzima koji pretvara angiotenzin (ACE) koji sužava vaše krvne sudove.

Kurkuma je takođe moćan anti-inflamator. Ovo pomaže da se hipertenzija drži na odstojanju.

 

 

Đumbir

Hemijska jedinjenja koja se nalaze u đumbiru mogu pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska. Đumbir snižava ukupni nivo holesterola u krvi, što zauzvrat smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Đumbir takođe sprječava stvaranje krvnih ugrušaka u vašim krvnim sudovima.

 

 

 

Gloginje

Studije su pokazale da je glog bezbjedan i efikasan agens u liječenju ishemijske bolesti srca izazvane visokim krvnim pritiskom. Jedinjenja koja se nalaze u gloginjama pomažu u smanjenju količine azotnog oksida koji može doprineti hipertenziji.

Istraživači su takođe primetili da gloginje dodatno poboljšavaju protok krvi tako što opuštaju krvne sudove i jačaju srčane mišiće.

 

 

 

List masline

Klinički je dokazano da list masline pomaže u liječenju pred-hipertenzije i 1 faze hipertenzije. Švajcarski i njemački istraživači su 2008. godine objavili da ekstrakti iz lista masline snižavaju krvni pritisak i nivoe holesterola kod odraslih osoba sa pred-hipertenzijom. Oni su zaključili da je doza od oko 500mg bila najbolja u poboljšanju zdravlja srca.

 

 

 

Ginko biloba

Postoje akumulirani dokazi koji ukazuju na to da gingo biloba poboljšava kardiovaskularno zdravlje kroz svoje vazodilatativna i antihipertenzivna svojstva. Zapravo, sugerisano je da u poboljšanju funkcije krvnih sudova ginko djeluje jednako efikasno kao i lijek koji se izdaje na recept. Iako su istraživači oklijevali da definitivno uključe korisnost ginka u liječenju esencijalne hipertenzije, narodni ljekari nastavljaju da ga preporučuju kao prirodni lijek za poboljšanje sveukupnog zdravlja.

Savjetuje se da se ove biljke uzimaju kao dio sveobuhvatnog pristupa kardiovaskularnom zdravlju. To znači da ih dopunimo redovnim vježbama i pravilnim planovima ishrane. Ove biljke nisu brza rešenja. Sprječavanje hipertenzije je dio uspostavljanja zdravog načina života.

 1,589 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *