OVDE SU 3 LOŠE NAVIKE KOJE SU BAŠ DOBRE ZA NAŠE ZDRAVLJE!

OVDE SU 3 LOŠE NAVIKE KOJE SU BAŠ DOBRE ZA NAŠE ZDRAVLJE!

Od malih nogu slušamo kako neke stvari nisu dobre. Međutim, neke „loše navike“ imaju i svoje dobre strane – a mi otkrivamo koje!

Neke stvari jednostavno nisu ok – barem do danas. Naime, od sada možemo glasno da uzdahnemo i izdahnemo bez grižnjee savjesti ili da spavamo jaaako duuugo – bez da nas budi dosadan alarm. Zašto? Zato jer je to dobro za naše zdravlje!

 

1. Glasno uzdisanje

Glasno uzdisanje je dokaz dosade ili trenutak olakšanja i ne ostavlja baš dobar utisak na druge. Međutim, prema nedavno sprovedenom istraživanju, glasni izdisaji pozitivno djeluju na zdravlje pluća.

Razlog: dubokim disanjem pucaju plućni mehurići (alveole), čime se udvostručuje volumen pluća.

 

 

2. Izbjegavanje tuša

Sigurno vam je poznata „lijena“ nedjelja kada vam se jednostavno ne da ustati sa trosjeda i istuširati se? To zapravo uopšte i nije tako loša ideja. Naime, dugačko tuširanje vrućom vodom i razni proizvodi za njegu uništavaju prirodni sloj ulja na koži koji snabdjeva kožu vlagom i štiti nas od bakterija.

 

 

 

3. Dugo spavanje

Za „duge spavače“ često se kaže da su lijene osobe. Ali, rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazuju da su ljudi koje alarm rano budi skloniji prekomjernoj težini od onih koje budi unutarašnji sat, prenosi Stil.

Naime, što češće navijemo alarm, toliko snažnije izbacujemo iz ravnoteže unutrašnji sat. Osim što nam malo sna usporava razmjenu materija u organizmu, češće ćemo imati napade gladi.

 

 

 

 

 

HAYAT

 1,261 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *