Ovako su Kanađani proslavili dan legalizacije marihuane (Video)

Ovako su Kanađani proslavili dan legalizacije marihuane (Video)

Širom cijele zemlje stanovnici Kanade proslavili su, na privatnim i javnim zabavama, prvi dan legalizacije kanabisa i o tome se podosta pisalo u domaćim i svjetskim medijima, no kako je uistinu izgledao taj dan?

Prva osoba koja je u Kanadi kupila marihuanu legalnim putem bio je Ian Power. U trenutku kada je sat otkucao ponoć u kanadskoj pokrajini Newfoundland i Labrador, on je bio na početku dugačkog reda.

“Oduvijek je bio moj san da postanem prva osoba u Kanadi koja je na legalan način kupila gram kanabisa i sada mi se želja ostvarila”, rekao je.

 

 

Alex Smith, jedan od mnogih koji su te noći izašli iz trgovine BC Cannabis Store, za sada jedinog legaliziranog dućana te vrste na području Britanske Kolumbije, opisao je svoj doživljaj prve legalne kupovine kanabisa – nadrealnim.

 

 

 

“Cijeli svoj život sam poskrivećki pušio i skrivao od drugih da to radim jer se krećem u krugovima unutar kojih se baš ne konzumira marihuana”, izjavio je Smith za BBC. “No, sada kada je kanabis legaliziran i kada se nalazi na policama ovakvih trgovina, osjećam olakšanje. Sada je to OK, barem u očima vlasti.”

Oni koji su očekivali da će ulice Kanade prvog dana legalizacije izgledati kao scene iz nekog hipi filma iz 70-ih godina, ipak su se razočarali, piše BBC.

 

 

Primjerice, u najmnogoljudnijoj pokrajini Ontario, zakon prema kojem je dozvoljeno konzumiranje kanabisa na javnim mjestima stupio je na snagu tek 17 sati nakon legalizacije upotrebe marihuane, zbog čega se na ulicama Toronta većinu dana nije mogao osjetiti miris te lake droge, a ljudi su se većinom zabavljali i pušili travu na privatnim okupljanjima.

 

 

 

 

 

 

 

Prema novom zakonu, konzumacija marihuane u Kanadi ipak ima svoja ograničenja. Primjerice, korisnici bi trebali biti punoljetni te su određene stroge kazne za one koji prodaju kanabis maloljetnicima.

Kanađanima je dozvoljen samo određeni broj biljaka koje mogu uzgajati unutar svog doma, a na javnim mjestima mogu kod sebe imati samo 30 grama marihuane.

 

 

 

Također, uvedene su kazne za vozače koji upravljaju vozilom pod utjecajem kanabisa. Policija će moći zaustavljati “sumnjive” vozače te provjeravati razinu alkohola i THC-a u krvi. Kazne su većinom novčane, ali se u nekim slučajevima može odrediti i zatvorska kazna, piše BBC.

Mnoge državne službe nisu mogle odoljeti reakciji na novonastalu situaciju te su se našalile na društvenim mrežama.

Tako su na stranicama nekih policijskih službi osvanula razna upozorenja ili savjeti za “pušače trave”.

 

 

 

“Ako planirate konzumirati kanabis, savjetujemo vam da prije toga kupite nešto za jesti; inače biste se mogli naći u situaciji da vas u dva ujutro spopadne želja za hranom, a pitanje je hoćete li biti sposobni sjesti za volan”, savjet je policije pokrajine Newfoundland i Labrador.

Pogledajte kako je to izgledalo na ulicama kanadskih gradova.

 1,814 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *