Ovako se riješite neugodnih mirisa u domu!

Ovako se riješite neugodnih mirisa u domu!

Naš je dom naše utočište, a posljednja stvar koju želimo jest da naše skrovište od svijeta neugodno miriše! Svijeće, mirisni štapići i osvježivači zraka mogu privremeno popraviti miris našeg doma, no ako osjetite da se neki miris učestalo javlja i ne nestaje, znak je da trebate nešto konkretnije poduzeti. Kako biste se uhvatili ukoštac s najupornijim i najčešćim neugodnim mirisima u domu, pratite ove korisne savjete!

This is a royalty free stock color photograph of two month old Sheppard mixed breed puppy dog. Photographed with a Nikon D800 DSLR camera.

Getty Images/iStockphoto

Urin

Neugodan miris urina može se pojaviti iz više razloga u našem domu – u kupaonici je možda nastao problem s odvodom, netko nije bio pažljiv prilikom korištenja toaleta ili je pak vaš ljubimac imao malu nezgodu na tepihu, a niste odmah primijetili…

Ako vaša kupaonica i dalje neugodno miriše, iako ste ju temeljito očistili, postoji nekoliko mogućnosti zašto se to događa. Možda je vrijeme da promijenite četku za wc, operete (ili u potpunosti zamijenite) držač za tu četku, a postoji šansa i da se u šarkama toaletne daske jednostavno nakupilo previše prljavštine. To je znak da je vašoj kupaonici potrebno pravo dubinsko čišćenje pa dobro izribajte sve skrivene kutke oko wc školjke. Izradite pastu od limunovog soka i sode bikarbone, a pomognite si i octom kako biste sve natopili i uklonili neugodne mirise.

Kada je riječ o navlakama i “mirišljavom” tepihu, preporučuje se korištenje enzimskih sredstava za čišćenje koji razgrađuju mrlje i bakterije. Čistač za tepihe na paru može vam također pomoći, a ocat koristite za čišćenje kožnog namještaja. Budući da urin u sebi sadrži amonijak nemojte koristiti izbjeljivač za čišćenje površina jer može prouzročiti neželjenu kemijsku reakciju.

Woman putting banana peel in recycling bio bin in the kitchen cabinet. Person in the house separating waste. Different trash can with colorful garbage bags.

Smeće

Najočitiji krivac za neugodni miris smeća je, naravno, vaša kanta za smeće. Osjećate li smrad smeća u prostoru, iako ste iznijeli smeće, vjerojatno je stvar u kanti u kojoj se nešto prolilo. Natopite svoju kantu za smeće i dobro ju izribajte te dezinficirajte. Kako biste izbjegli buduće neugodne mirise stavite na dno kante sodu bikarbonu ili pak pijesak za mačke te ju redovito praznite. Ako ste riješili svoju kantu, a u stanu se još uvijek osjeća jak miris vrijeme je da pregledate sve odvode i ventilacijske otvore za skrivene krivce poput začepljenog odvoda ili prljavog otvora za ventilaciju.

New Jersey

Miris ribe

Već je prošlo nekoliko dana otkako ste pripremali ribu, a vaš dom još uvijek neugodno miriše? Ako otvaranje prozora i prozračivanje cijelog prostora ne pomaže, vrijeme je da pripremite čaj za svoj dom. U lonac srednje veličine stavite đumbir, klinčiće, štapić cimeta i vodu te pustite da mješavina zavrije. Nakon toga pustite da voda ključa još barem 15 minuta ili dok miris ribe ne popusti. Neobičan miris ribe može biti znak i da postoji problem s električnim instalacijama koje se pregrijavaju pa ako se javi ovaj miris u vašem domu, iako niste pripremali morske plodove, vrijedi truda javiti se električaru da provjeri je li sve u redu.

All natural and eco-friendly fabric softener made with White Vinegar and Lavender essential oil.

Vlaga

Kako se boriti s mirisom vlage ovisi o tome odakle miris dolazi. Ako je riječ o namještaju poput starinske komode ili ormara koji zaudara prebrišite sve površine i izvana i iznutra alkoholnim octom, a potom u unutrašnjost namještaja stavite spremnike (s probušenim rupama) u koje ste ulili ocat i pustite da stoje preko noći. Tkaninu i odjeću u koje se uvukao miris vlage možete osvježiti tako što ćete ih oprati u perilici za rublje u koju ste ulili šalicu alkoholnog octa. Miris vlažnog podruma možete riješiti pomoću odvlaživača, ali i ugljena stavljenog u prostoriju da upija mirise.

Full Ashtray on white table

Dim

Soda bikarbona može vam pomoći ukloniti miris dima iz prostorije, a sve što trebate učiniti jest ostaviti otvorenu posudicu sa sodom okolo po prostoriji kako bi upila mirise. Ako se miris dima upio u zidove, vrijeme je da osvježite prostoriju novim slojem boje!

baking soda

Tjelesni mirisi i slično

Za mirise koje ne možete identificirati i tjelesne mirise kojih se ne možete riješiti imate nekoliko opcija. Posipajte veću količinu sode bikarbone po smrdljivom namještaju i tepihu i pustite da stoji preko noći te potom usišite. Predmete možete pošpricati ili prebrisati s octom, a ako možete, iznesite svoj namještaj na sunce kako bi se dobro provjetrio. Zrnca kave također mogu biti dobro sredstvo za uklanjanje mirisa – pustite da se zrnca isuše, a potom ih stavite u spremnik s rupama u poklopcu koji ćete staviti u kutak gdje osjetite neugodan miris.

 

 

 

 

 

 

Izvor: Apartment Therapy

 1,188 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *