OVAJ MASKIRANI NE ODUSTAJE OD KOVID PROPUSNICA 24h! ŽELI DA ZATVORI VEĆINSKI DEO NARODA KOJI SE NIJE VAKCINISAO

OVAJ MASKIRANI NE ODUSTAJE OD KOVID PROPUSNICA 24h! ŽELI DA ZATVORI VEĆINSKI DEO NARODA KOJI SE NIJE VAKCINISAO

Uoči praznika i dolaska omikrona, medicinski deo Kriznog štaba traži uvođenje brutalnih mera.

Vakcinacija je, opet, gotovo stala: najviše se daje trećih doza, oko 8.000 dnevno, ali sa tim, upozoravaju infektolozi, nećemo imati značajniji bedem protiv novog, omikron soja, od kojeg dve doze vakcine štite 40, a tri 75 odsto.

Buster dozu je navodno u Srbiji dosad primilo 1.650.000 ljudi, prvu – 3.331.000, a drugu – 3.200.000 ljudi.

– Čekati dva virusa, omikron i grip, sa zaštitom od 40 odsto je veliki rizik – kaže dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

– Pozivam građane da pokažu visoku svest i koliko cene zdravlje, da se ne dozvoli da se pored ovoliko vakcina pravi rizik po živote.

Za tri nedelje, od kada je otkriven u Južnoj Africi, omikron se raširio u 77 zemalja sveta, u kojima je laboratorijski potvrđen. Srbija, zasad, nije na tom spisku. Ulazak novog soja, u situaciji kada već imamo potvrđen grip, iskomplikovao bi epidemiološku sliku.

 

 

– Situacija sa koronom se poboljšava, ali plaši me doček Nove godine i pojava omikron varijante virusa, zato će struka tražiti da kovid-propusnice važe 24 časa, i to ćemo predložiti na Kriznom štabu – kaže epidemiolog Predrag Kon.

– Kao epidemiolog najviše bih voleo da organizovanog dočeka ne bude, jer bismo na taj način sprečili eksplozivno širenje koje apsolutno postaje moguće zbog omikron varijante, koja će sasvim sigurno dotle ući u zemlju.

Jasno mi je da nije realno da nema dočeka, minimum je onda da kovid-propusnice važe 24 časa, kako bi obezbedile da se okupljaju bar oni koji su vakcinisani, preležali su kovid ili su testirani.

Doktor Kon kaže i da će se medicinski deo štaba konsultovati i oko eventualnog zahteva da se uoči praznika spisak rizičnih zemalja proširi i van Južne Afrike, na zemlje gde je potvrđen omikron.

Novosti 

 934 total views,  4 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *