OVA BOLEST NA SVAKIH 6 SEKUNDI UBIJE JEDNU OSOBU – EVO KAKO DA JE PREPOZNATE I SPRIJEČITE

OVA BOLEST NA SVAKIH 6 SEKUNDI UBIJE JEDNU OSOBU – EVO KAKO DA JE PREPOZNATE I SPRIJEČITE

Skoro 17 miliona ljudi godišnje u svijetu doživi moždani udar, blizu 7 miliona ga ne preživi, a svake druge sekunde moždani udar pogodi jednu osobu i na svakih 6 sekundi jednu usmrti.

 

Nakon moždanog udara približno jedna trećina bolesnika umre, trećina ostanu invalidi, a trećina se oporavi uz konvencionalnu terapiju. Zbog toga je veoma važno da prepoznate simptome i radite na prevenciji.

 

Pacijenti koji su  najviše ugroženi su oni koji imaju povišeni krvni pritisak i povišene masnoće u krvi. Upozoravajući znaci moždanog udara su iznenadna slabost i trnjenje lica, ruke ili noge jedne strane tijela, problem sa govorom kao što je otežano izgovaranje i iznenadna zbunjenost, problem s vidom, jaka glavobolja, te vrtoglavica koja uzrokuje otežani hod, posrtanje, gubitak ravnoteže i slično, prenosi Klix.

 

 

– Moždani udar se može spriječiti ukoliko se ozbiljno shvate upozoravajući znaci i na vrijeme se potraži ljekarska pomoć. Do moždanog udara dolazi najčešće zbog začepljenja krvnog suda ili rijeđe pucanja krvnog suda u mozgu. Moždani udar se može spriječiti ukoliko se otklone ili blagovremeno liječe uzroci kao što su pušenje, gojaznost, šećerna bolesti i, posebno, povišen krvni pritisak. Vrijeme potrebno za rehabilitaciju poslije te bolesti najviše zavisi od težine bolesti, a samo petina preživelih uspije da se u potpunosti vrati u normalno stanje – kazali su iz Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

 1,132 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *