Otrgnuto od zaborava

Otrgnuto od zaborava

Pribjegija i prikaza

Slikovni rezultat za dzamija pribjegija

 

Gotovo da nema nijednog mjesta u Bosni i Hercegovini u kome ne postoje kuće, groblja, haremi, pa čak i mahale, u kojima se, s vremena na vrijeme, ne događaju krajnje zagonetna zbivanja, viđaju se prikaze, čuju sumnjivi glasovi ili se u ponoćnim satima dešavaju događaji koje je na racionalan način teško objasniti. Takođe, za mnoga zdanja vezane su uzbudljive i neobične priče i legende, kojima je teško odrediti autore i vremena.

 

 

Na Pirinom brijegu, u Sarajevu, sve do 1933. godine postojala je Pribjegnuta džamija ili Pribjegija (na slici).

 

Sagradio ju je kadija Bali-efendija, prvi bosanski mula, prije 1582 godine. Neobična je bila zbog munare koja je bila prilično odmaknuta od džamije. Džamija je bila u dolini, a munara na uzvisini kako bi se po mahalama čuo mujezinov glas. Narodno predanje ovu udaljenost objašnjava time što je munara pribjegla od džamije.

 

 

Slikovni rezultat za dzamija pribjegija

 

 

Kada su munaru ponovo vratili na predašnje mjesto, ona je, kažu priče, preko noći ponovo pribjegla. To se dešavalo nekoliko puta, a predanja iz tih davnih vremena pominju da se godinama na tom mjestu obnoć pojavijivala neobična prikaza, »koja nikoga nije napadala, već je tiho izgovarala neke molitve«!

 

 

 2,160 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *