Osam bolesti kojima je umor glavni uzrok

Osam bolesti kojima je umor glavni uzrok

Umor je jedan od glavnih simptoma skoro svih bolesti, no često ga ignoriramo s obzirom na to da živimo užurbano te smatramo da je umor rezultat upravo toga.

 

 

 

Samostalan simptom umora najčešće ne govori ništa, niti oboljelim osobama, niti liječnicima, već se mora gledati u kontekstu pojave drugih simptoma.

No, umor također može dolaziti u različitim varijacijama – oboljela osoba može ostavljati osjećaj da nismo dovoljno naspavani, može osjećati da ne može dugo vježbati kao nekada ili može osjećati manjak energije kroz cijeli dan. Osoba se može osjećati i emocionalno i psihički umorno, što može biti posljedica stresa.

 

 

 

https://aura.ba/wp-content/uploads/2018/11/367-umor.jpg

 

 

1. Usporeni rad štitnjače

Štitnjača kontrolira ne samo razinu energije, već i aktivnost metabolizma i imuniteta. Problemi s štitnjačom nisu neubičajeni, a ubraja se među dvije glavne bolesti zbog kojih se pojavljuje umor.

Uz umor, simptomi usporenog rada štitnjače su: zatvor, debljanje, suha koža, česti osjećaj hladnoće…

 

 

 

2. Adrenalni umor

Iako nije toliko čest kao usporeni rad štitnjače, adrenalni umor je drugo najčešće oboljenje koje uzrokuje umor.

Uz njega se pojavljuje vrtoglavica, gubitak kilograma, proljev i hiperpigmentacija, odnosno pojavljuju se fleke na koži koje su tamnije od kože.

 

 

 

3. Sindrom kroničnog umora

Ovaj sindrom čini skoro svaki zadatak vrlo izazovnim, a ponekad nemogućim – od odlaska na posao do kućanskih poslova. Baš zbog toga oko 25 posto oboljelih je vezano uz kuću.

Uz umor, pojavljuje se bol, upale, a čak i maglovito razmišljanje.

 

 

 

4. Anemija

Anemija se pojavljuje jer u krvi nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica koje prenose kisik. Uz umor, anemija potiče vrlo jake mjesečnice, pojavu polipa, kao i nedostatak vitamina B12. Vrlo blijeda koža, ubrzan rad srca, glavobolje i vrtoglavice, kao i lomljivi nokti također su simptomi anemije.

 

 

 

5. Dijabetes

Umor je česti simptom dijabetesa, a jaka žeđ i česta urinacija jednako tako su simptomi dijabetesa. Razlog tome je što tijelo pokušava održavati razinu glukoze u krvi, što ostavlja osjećaj premorenosti.

 

 

 

6. Klinička depresija

Kod kliničke depresije, loša volja i jak umor su glavni simptomi. Oboljeli često nemaju snage niti volje izaći iz kreveta, a kamoli obavljati svakodnevne obaveze. Uz to, tuga, gubitak apetita, kao i problemi s koncentracijom su simptomi kliničke depresije.

 

 

 

7. Endokarditis

Endokarditis, odnosno upala ili infekcija srca također može izazvati umor. Kod ovog se oboljenja, pojavljuje i groznica, kao i što osobu često “prolaze žmarci”.

 

 

 

8. Apneja

Apneja spriječava kvalitetan san jer i do minute možemo biti bez zraka te zbog toga možemo osjećati manjak energije tijekom idućeg cijelog dana. Glasno hrkanje je isto simptom apneje, a uz pomoć svog partnera možete “dijagnosticirati” radi li se o apneji.

 1,605 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *