Trebate znati: Organizam žene i sportska aktivnost

Trebate znati: Organizam žene i sportska aktivnost

Slikovni rezultat za woman sport

 

 

Organizam žene i sportska aktivnost

 

 

Kostur žena sastavljen je od relativno lahkih i tankih kostiju.

Zglobni ligamenti su veoma elastični. Skeletni mišići imaju manju masu nego kod muškaraca.To su opšte poznate činjenice koje imaju pozitivan, ali i negativan značaj sa stanovišta pojedinih sportskih aktivnosti na organizam žene.

Zahvaljujući lahkom kosturu, žene mogu pod uticajem sportskog treninga značajno razviti sve skeletne mišiće,a da pri tome zadrže relativno malu ukupnu masu,što ih zajedno sa elastičnim ligamentima čini veoma sposobnim za bavljenje sportskom i umjetničkom gimnastikom.

 

Slikovni rezultat za woman sport

 

 

Sa druge strane, lahak i gracilan kostur i elastični ligamenti predstavljaju za žene faktor rizika u pogledu povređivanja koštano ligamentarnog aparata pod uticajem fizičkih napora koji dovode do njihovog prenaprezanja.

To se događa u sportovima koji se odlikuju naglim, eksplozivnim tiviranjem mišića. Znači, sportovi sa dominacijom snage, posebno eksplozivne, mogu da imaju negativan efekekat na organizam žene. To, međutim, ne znači da je povređivanje sportašica veća i u drugim sportovima od one koja se susrece kod sportista.

 

Postoji niz sportova kod kojih je procenat povređivanja žena manji u odnosu na muškarce. To praktički znači da pri izboru sportske discipline već u dječijem uzrastu ili kod adolescenata treba voditi računa o ovom momentu i vršiti pažljivu selekciju pri izboru sportašica, kako prema individualnim skeletno-ligamentarnim karakteristikama tako i prema sportskim disciplinama.

 

Inače, odgovarajući sportski trening sam po sebi ili specifično usmjeren može ojačati ligamentarni aparat kod žena na isti način kao i kod muškaraca. Manja masa skeletnih mišića kod žena čini ih, u poređenju sa muškarcima, manje vrednijim za pojedine sportove i limitira njihove kapacitete za postizanje rezultata u nizu sportskih disciplina, što se naručito odnosi na sportove tipa snage.

 

 

Slikovni rezultat za woman sport

 

Snaga bilo koje mišićne grupe kod žena je, po pravilu, manja nego kod muškaraca. Manja mišićna snaga kod žena održava se na njihovo značajno zaostajanje za muškarcima u atletskim disciplinama skokova, kod koje se traži veliko ubrzanje tjelesne mase u veoma kratkom vremenskom periodu.

 

 

Žene su veoma osjetljive na gubitak željeza,no što se tiče sportašica one su više osjetljivije na gubitak željeza, nego one koje ne bave sportom.

 

U toku sportskog treninga sadržaj željeza u organizmu se smanjuje za 25%u odnosu na vrednosti prije treninga.

 1,894 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *