ONI ZNAJU TAJNU VJEČNOG ŽIVOTA I MLADOSTI: Životinje koje žive vječno

ONI ZNAJU TAJNU VJEČNOG ŽIVOTA I MLADOSTI: Životinje koje žive vječno

 

 

 

Predstavljamo vam pet »besmrtnih« vrsta životinja koje su poznate po tome što su otkrile vječni život. Naime, poznate su po tome, da mogu živjeti dugo, skoro vječno. Od meduza koje se ne staraju, i uvijek su mlađe, do grenlandskih kitova, koji mogu dočekati starost od preko 200 godina.

 

 

 

Meduza koja ne umire

Mala vrsta meduze, poznata pod imenom Turritopsis doohmii, nosi epitet besmrtne meduze. Ona je našla način kako da prevari smrt, ona nikada ne stari. Ako se povrijedi ili razboli, njen organizam se vraća u stanje polipa (spolne nezrelosti), tada ona transformiše svoje ćelije, koje vremenom opet odrastu u mladu fazu.

 

 

 

Jastog koji uvijek raste

Postoji nekoliko naučnih dilema o tome, da li su ovi crveni stanovnici okeana besmrtni. Jastozi uvijek rastu, uzrok za njihov kraj je inače bolest, a nikako ne starost. Za razliku od drugih vrsta, oni se razmožavaju do smrti, spolne stagnacije ne poznaju. Na obali Nove Fundlandije u Kanadi, otkrili su 140 godina starog jastoga, većina mužjaka živi u prosjeku oko 30, a ženke i do 54 godine.

 

 

 

 

 

Kornjača

Poznato je, da kornjače žive stoljećima, naučnici su dokazali da njihov organizam ne propada. Vrijeme im ne može ništa. Neki su mišljenja, da bi kornjače mogle živjeti vječno, ako ne bi bile podložne bolestima ili predatorima koji na njih vrebaju.

 

 

 

Pljosnati crvi

Ove, na pogled neprivlačne životinjice, poznate su po dobroj regeneraciji tkiva. Na mjestu povrede, ili situacije da se crv prereže, nastaju dva nova crva. U studiji na univerzitetu u Nottinghamu, Engleska, otkrili su da se ta beskonačna regeneracija koristi za staranje, i za povrijeđeno tkivo. Ovi crvi se uvijek podmlađuju i izbjegavaju smrt.

 

 

 

 

 

 

Grenlandski kit

Oni nisu službeno besmrtni, ali važe za sisare koji žive najduže. Drugi kitovi žive oko 70 godina, a ova vrsta živi mnogo duže. Prije 20 godina otkrili su kitove koji su imali brazgotine od primitivnog oružja, koje se upotrebljavalo 1800 godine. Najstariji zabilježeni grendlandski kit je doživio starost od 211 godina.

 

 

 

 

 

 

aura.ba

 1,640 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *