ODLIČNI SAVJETI ZA USPAVLJIVANJE VAŠE BEBE

ODLIČNI SAVJETI ZA USPAVLJIVANJE VAŠE BEBE

Bebe trebaju mnogo sna kako bi rasle te se neometano i zdravo razvijale. To je svima jasno kao dan, no u praksi se često dešava da je beba umorna, ali nikako ne može zaspati.

 

 

Potrebna joj je pomoć kako bi usnula, a roditelji se snalaze na sve moguće načine da bebicu otprate u toliko potrebno carstvo snova. Posebno teško može da bude ukoliko imate starije dijete i bebu koje moraju da dijele sobu, ali postoje određene stvari koje možete da pokušate kako bi djeca spavala tako da ne uznemiravaju jedno drugo. Međutim postoji rješenje za ovaj problem. Summer Hartman, certificirana specijalistica za njegu novorođenčadi predlaže nekoliko korisnih načina koji mogu da pomognu. Pročitajte njene savjete i neka vaši mališani spavaju u zajedničkoj sobi, a da ne uznemiravaju jedno drugo.

 

 

 

 

POTPUNI MRAK U SOBI

Uvečer i noću probajte da ne koristite nikakvo svijetlo u sobi. Ukoliko nema lampe i svijetla, to će pomoći da starije dijete brže zaspi. Ukoliko vam je ipak svijetlo potrebno zbog bebe koja i dalje doji, ili se budi, pa vam je potreban osvijetljen prolaz do nje, bolje rješenje je da držite upaljeno svijetlo u predsoblju. Kada je u pitanju popodnevno drijemanje, zamračite sobu zavjesama ili roletnama.

 

 

KORISTITE UREĐAJE KOJI PROIZVODE BIJELU BUKU

Jeste li čuli za pojam ‘bijela buka’? Ako niste, a pritom ste novopečeni roditelj čija beba noćima ne spava, vrijeme je za mali bezopasni eksperiment u obliku snimke zvuka koji djeluje kao prirodno sredstvo za smirenje vašeg djeteta. Bijela buka će pomoći u slučajevima kada se jedno dijete probudi prije drugog. Zvuk fena ili usisivača pomoći će djetetu koje se nije probudilo, da nastavi san.

 

 

NEKA SVAKO IMA SVOJ KUTAK

Iako spavaju u istoj sobi, probajte da napravite kutak za svako dijete. Na primjer oko krevetića za bebu možete da stavite neku lijepu zavjesu ili da izdvojite dio sobe koji će biti samo za starije dijete.

 

 

BUDITE STRPLJIVI

Bebi je potrebno samo tri dana da usvoji neku naviku, a starijem djetetu (od 1-3 godine) oko tri sedmice. To je velika razlika, zato budite stripljivi i uporni.

 

 

NAPRAVITE PLAN USPAVLJIVANJA U SKLADU S NAVIKAMA VAŠE DJECE

Summer savjetuje da prvo uspavate bebu pa onda starije dijete, ali ako imate problema sa uspavljivanjem starijeg djeteta, onda je bolje da se prvo pobrinete za njega pa onda za bebu.Odlazak u krevet bi trebalo da bude uvijek u isto vrijeme svako veče. Ako je na primjer, vrijeme za spavanje u 8 sati uvečer, prvo uspavajte starije dijete, a onda bebu 30 minuta kasnije. Uspostavite rutinu pred spavanje za svako dijete posebno.

Za starije dijete: kupanje, čitanje priče, krevet.

Za bebu: kupanje, masaža, dojenje, povijanje, krevet.

 1,382 total views,  4 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *