NOVI PODACI JAVNOG ZDRAVLJA ENGLESKE: PELCOVANI IMAJU DUPLO VEĆE ŠANSE DA SE ZARAZE?! EFIKASNOST VAKCINE PONOVO PADA NA ČAK MINUS 86%

NOVI PODACI JAVNOG ZDRAVLJA ENGLESKE: PELCOVANI IMAJU DUPLO VEĆE ŠANSE DA SE ZARAZE?! EFIKASNOST VAKCINE PONOVO PADA NA ČAK MINUS 86%

Najnoviji izveštaj o nadzoru vakcine protiv covid-a, javnog zdravlja Engleske PHE(Public Health England) objavljen je u četvrtak.

U samom izveštaju se navodi da ovo „nije najprikladnija metoda“ za procenu efikasnosti vakcine jer nije prilagođena različitim (zbunjujućim) faktorima (i ne pružaju podatke koji bi omogućili takva prilagođavanja). Web stranica za proveru činjenica Full Fact (koju finansira Big Tech) trenutno pokušava da cenzuriše Daily Skeptic(koji prenosi ovu vest) jer, tvrde, to znači da je “netačno” koristiti podatke u izveštaju za izračunavanje efikasnosti vakcine protiv covid-a. Međutim, to nije istina: bez obzira na to što PHE smatra „najprikladnijom metodom“, efikasnost vakcine se definiše kao smanjenje udela infekcija u grupi vakcinisanih u odnosu na nevakcinisanu grupu, pa je potpuno prihvatljivo proceniti to iz podataka o populaciji, sve dok se priznaju bilo kakva ograničenja u podacima.

Sigurno nije „pogrešno“ koristiti najnovije podatke zasnovane na populaciji da biste dobili ažuriranu procenu neprilagođene efikasnosti vakcine kao deo praćenja učinka vakcine protiv covid-a na terenu.

Možda su najvažnija ograničenja u ovim podacima ta da su visokorizični prvobitno bili prioritet za vakcinaciju protiv covid-a i da je verovatnije da će oni koji su prethodno bili zaraženi odbiti ovu vakcinu protiv covid-a. Oba slučaja bi veštački smanjila procenu efikasnosti vakcine. Međutim, nedavna populacijska studija u Lancet-u prilagodila je svoje procene efikasnosti vakcine tako da uzme u obzir čak 22 različita zbunjujuća faktora, uključujući ove, i u gotovo svim slučajevima to je rezultiralo vrlo malim promenama. Na primer, ovde su prilagođene i neprilagođene procene infekcije prema starosti. (Imajte na umu da su ovde visoke vrednosti za celo razdoblje istraživanja; ono što je studija sveukupno pokazalo je da je poslednjih meseci efikasnost ove vakcine protiv covid-a brzo padala.)

Dva ostaju ista, dva se menjaju za jedan bod, jedan se menja za dva boda, a jedan za tri boda. Ovo je tipično za procenu efikasnosti vakcine u studiji, uz vrlo mali broj izuzetaka. To sugeriše da su neprilagođene procene iz velikih populacijskih studija poput ove u većini slučajeva već vrlo blizu tačnosti, sa tim da su sva prilagođenja mala. To nam daje razlog za poverenje da će neprilagođene procene iz PHE podataka, čak i ako, prema njima, nisu “najprikladnija metoda”, biti dovoljno blizu da budu korisne.

Dakle, ovde je, bez daljnjih zastoja, tabela sa najnovijim procenama efikasnosti vakcine protiv covid-a, za period od 6. septembra do 3. oktobra.

Imajte na umu da nevakcinisano ovde znači zapravo nevakcinisano, a ne delimično vakcinisano ili nakon tek primljene vakcine. Hospitalizacija znači „slučajevi koji se prenose hitnoj pomoći (u roku od 28 dana od pozitivnog uzorka) koji rezultira hospitalizacijom preko noći“.


Zapanjujuće je da (neprilagođena) efikasnost vakcine (VE) kod starijih od 18 godina nastavlja da opada. Za one u četrdesetim godinama ove nedelje dostiže gotovo minus -86%, u odnosu na minus 66% u prošlo-nedeljnom izveštaju. To znači da dvostruko vakcinisani imaju veću verovatnoću da budu zaraženi od nevakcinisanih istih godina. Oni u 50-im, 60-im i 70-im godinama imaju slično niske procene VE, dok neprilagođena VE za one u 30-im godinama prvi put postaje negativna, jer opada već nekoliko nedelja. Sa druge strane, za mlađe od 18 godina, koja je grupa koja se trenutno vakciniše, ona je zapravo porasla, sa 84% na 88%.

Zvaničnici javnog zdravlja Engleske trebali bi dati prioritet istraživanju razloga za ovu alarmantnu inverziju delovanja vakcine kod starijih od 30 godina. Činjenica da umesto toga nastojimo odobriti proveru činjenica koju je odobrila Vlada da suzbije izveštavanje o tome, u najmanju ruku je uznemirujuća.

Delotvornost vakcine protiv ozbiljnih bolesti i smrti nastavlja se dobro održavati, osim kod onih iznad 80-ih godina, gde je VE protiv hospitalizacije pao sa 59% na 51% u odnosu na prošlo-nedeljni izveštaj, što je zabrinjavajuće jer je većina smrtnih slučajeva u toj grupi. Efikasnost vakcine protiv covid-a u borbi protiv smrti kod starijih od 80 godina postepeno je padala sa 70% u nedeljama 32-35, pa na 64%. u nedeljama 36-39, mesec dana kasnije.

Čudno, tekst ovog izveštaja sadrži grešku. U njemu se navodi: “Stopa pozitivnog testa na COVID-19 znatno je niža kod vakcinisanih osoba u odnosu na nevakcinisane osobe do 39 godina.” To je ista izjava (reč po reč) koju su dali izveštaji nadzora od kada su počeli objavljivati ove podatke u 36. nedelji. Međutim, očigledno više ne vredi za one u tridesetim godinama, gde je sada stopa zaraze kod vakcinisanih nešto veća nego kod nevakcinisanih i treba ga ažurirati.

Nedavno je objavljen i novi PHE Technical Briefing, ali ne možemo ažurirati ove procene VE iz tih podataka, jer su odlučili prekinuti njihovo objavljivanje. Napomena objašnjava:

Slučajevi, hospitalizacija, posećenost i smrtni slučajevi prema statusu vakcinacije(protiv covid-a) sada su prikazani u izveštaju o nadzoru vakcine protiv COVID-19, pa se ti podaci neće objaviti u budućim izdanjima varijantnog tehničkog brifinga. Ove tablice biće vraćene na tehnički brifing ako se pojave nove varijante za zabrinutost.

To je šteta jer su podaci Tehničkih podataka(Technical Briefing data), iako su bili ograničeni na sekvencirane Delta pozitivne testove, bili su korisni jer su se vratili u februaru i objavljivani su sa po dve nedelje, što je omogućilo analizu podataka za svaki dvonedeljni period. Podaci izveštaja o nadzoru vakcina protiv covid-a, sa druge strane, pojavljuju se samo u četveronedeljnim delovima nedeljno, sprečavajući finiju analizu, i vraćaju se tek u avgustu.

Naravno, ono što je zaista potrebno je da se objave potpuni anonimni podaci kako bi se mogli analizirati nezavisno od Vlade i njenih omiljenih naučnika. Naravno za to bi se trebali snažno zalagati oni u Vladi i Parlamentu kojima je stalo do transparentnosti i istine, jer je bez takve potpune transparentnosti ograničen opseg u stvarne podatke kao i odgovornosti za iste.

U međuvremenu, ovi podaci iz PHE-a iz stvarnog sveta, sa stopom infekcija kod dvostruko vakcinisanih koji znatno nadmašuju one kod nevakcinisanih u mnogim starosnim grupama, nastavljaju da sami ismejavaju njihove pasoše i obavezne vakcina protiv covid-a pritom ove podatke navode kao besmislene.

 

 

 

 

Autor: Will Jones / 10. oktobra 2021. • 07.00

Nulta Tačka/DailySceptic

 1,822 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *