Novi neželjeni efekt je dodat na vakcinu! UPALA KIČMENE MOŽDINE!

Novi neželjeni efekt je dodat na vakcinu! UPALA KIČMENE MOŽDINE!

Evropska agencija za lekove želi staviti nalepnice upozorenja na ubode Covid-19 koje su napravili AstraZeneca i Johnson & Johnson, navodeći da postoji “razumna mogućnost” da su u retkim prilikama izazvali upalu kičmene moždine.

Nakon trodnevnih sastanaka i diskusija, EMA-in komitet za procenu rizika farmakovigilance (PRAC) rekao je u petak da želi uključiti upozorenje za “vrlo retke slučajeve transverzalnog mijelitisa (TM) prijavljenih nakon vakcinacije” ubodama Vaxzevria i Janssen. Takođe se dodaje stanje kao „neželjena reakcija nepoznate učestalosti“. profil vakcine.

EMA opisuje TM kao retko neurološko stanje koje karakterizira “upala jedne ili obe strane kičmene moždine”, što može uzrokovati slabost u rukama ili nogama, trnce, utrnulost, bol ili gubitak osećaja boli  i probleme s crevima i funkcija mokraćne bešike.

Preporuka dolazi nakon što je PRAC pregledao dostupne informacije o prijavljenim slučajevima širom sveta i naučnu literaturu, zaključivši da je “uzročna veza između ove dvi vakcine i transverzalnog mijelitisa barem razumna mogućnost”. Međutim, navodi se da “profil koristi i rizika za obe vakcine ostaje nepromenen”.

NOVA NUSPOJAVA DODATA NA VAKCINU - UPALA KIČMENE MOŽDINE

Upozorenje ima za cilj da “podiže svest među zdravstvenim radnicima i ljudima koji primaju vakcine”. Lekarima je rečeno da budu na oprezu zbog znakova i simptoma TM, dok je primaocima rečeno da „hitno potraže medicinsku pomoć“ ako razviju simptome.

Prošlog meseca, EMA je odobrila Janssen vakcinu kao pomoćno sredstvo za osobe starije od 18 godina, koje treba davati najmanje dva meseca nakon prethodnih vakcina.

PRAC je takođe revidirao informacije o proizvodu za AstraZeneca Vaxzevria, kako bi odrazio da je nakon druge doze uboda zabilježeno mnogo manje slučajeva tromboze s trombocitopenijom (TTS) – zgrušavanja krvi s niskim brojem trombocita, u odnosu na prvu.

Upotreba AstraZenecine vakcine, razvijene sa Univerzitetom Oksford, već je smanjena zbog “ultra retkih” nuspojava, za koje je statistika britanske vlade prošlog leta procenila oko 14,9 na milion doza uboda. Studija objavljena u decembru okrivila je vrlo specifičan problem s Vaxzevria vektorom adenovirusa.

 

 

 

 

 

Nulta Tačka/RT

 857 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *