Njemu je potrebna vježba : Zbog ovih navika mozak nam stari mnogo brže!

Njemu je potrebna vježba : Zbog ovih navika mozak nam stari mnogo brže!

 

 

 

 

Mozak, kao i svaki drugi organ u tijelu, treba da bude zbrinut. Ako to ne učinimo, može se razboljeti – kao i svaki drugi dio tijela!

 

 

 

 

Nije tajna da mozak stari sa tijelom. Kognitivni pad i sve vrste degenerativnih poremećaja mogu se razviti dok starite. Mozak, kao i svaki drugi organ u tijelu, treba da bude zbrinut. Ako to ne učinimo, može se razboljeti – kao i svaki drugi dio tijela. Kako starite, neuronska komunikacija može slabiti.

 

 

 

 

1. Pretjerano konzumiranje alkohola

Ako volite dosta da pijete, ili čak umjereno, to može oštetiti hipokampus u vašem mozgu. Taj dio mozga funkcioniše tako što vam pomaže da naučite i podstaknete svoje znanje. Kada redovno konzumirate alkohol koji to dovodi to toga da se ne proizvodi toliko nervnih ćelija u ovom regionu mozga.

Ovo znači da konzumiranje previše alkohola može sigurno prouzrokovati da vaš mozak pati kada treba da se pamti ili da se uče nove vještine.

 

 

 

 

2. Provodimo dosta vremena u sjedećem položaju

Ako većinu dana provodite sjedeći i ne pokušavate da ostvarite bilo kakvu fizičku aktivnost, ovaj sjedeći način života može vas dovesti u rizik od razvoja demencije kada ostarite.

 

 

 

 

3. Zanemarili smo zdravlje našeg srca

Srce je odgovorno za održavanje i razvoj mnogih dijelova tijela. Kao takvo, nije iznenađujuće tvrditi da je njegovo blagostanje povezano sa mozgom. Prema globalnim naučnim inicijativama Udruženja za Alchajmerovu bolest, ono što je korisno za mozak je isto što i ono što je korisno za srce. Istraživanja su pokazala da ako neko ima dijabetes, hipertenziju ili druge potencijalno štetne pojave u srednjim godinama, oni imaju veći rizik od razvoja demencije kada ostare.

 

 

 

4. Pušenje

Pušenje je loša navika iz više razloga, ali jedna od njih je činjenica da pušenje može povećati rizik od Alchajmerove bolesti. U stvari, skoro da udvostručuje te šanse.

 

 

 

5. Nedovoljno spavamo

Tijelo zahtjeva između sedam i devet sati sna po noći. Postoji bezbroj mana koje se javljaju kada lišite svoje tijelo količine sna koja mu je potrebna – a jedan od njih povećava rizik od kognitivnog učinka. Sedam sati noću je najbolje rješenje kada se radi o odmoru za postizanje pozitivnih rezultata.

 

 

 

6. Oštećujemo sluh

Da li pazite na svoj sluh? Ili ipak preglasno slušate muziku na slušalicama? Studije su pokazale da stariji građani koji imaju gubitak sluha imaju veću šansu da dožive demenciju kada ostare. U suštini, potrebno je sprovesti više studija kako bi se u potpunosti razumjela veza između ova dva faktora, ali je sigurno reći da oštećenje sluha neće imati pozitivan učinak na vaš mozak.

 

 

 

7. Ne “treniramo” svoj mozak

Da, i mozak mora da radi. Bez redovnog mentalnog treninga, mozgu je lako da izgubi oštro razmišljanje. Oni koji redovno treniraju svoje umove imaju 29% manje šanse da razviju demenciju nego oni koji to ne čine.

 

 

 

 

 

Evo nekih ideja: Igranje šaha,slagalice, zagonetke, sudoku, učenje novih vještina.

 

 

 

 

 

aura.ba

 1,110 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *