Njemačka i Francuska su pred potpunim prekidom isporuke ruskog plina – Sjeverni tok 1 sada je isključen!

Njemačka i Francuska su pred potpunim prekidom isporuke ruskog plina – Sjeverni tok 1 sada je isključen!

Rusija je na rubu prekida opskrbe Europe plinom, a francuski ministar gospodarstva i financija Bruno Le Maire upozorava da se građani sada moraju “pripremiti” za potpunu energetsku krizu.

Govoreći na gospodarskoj konferenciji u Aix-en-Provenceu, Le Maire je svojoj publici rekao da je sada vrijeme za “potpuni prekid isporuke ruskog plina”, dodajući da je “to najvjerojatnija opcija” koja će se dogoditi u sljedećoj fazi “Velikog Resetiranja”.

“Također morate pripremiti planove smanjenja opterećenja; mi to radimo”, dodao je Le Maire u naknadnoj izjavi novinarima.

„To znači promatrati na vrlo specifičan način svaku tvrtku, svako područje zapošljavanja; koje su tvrtke koje bi trebale smanjiti potrošnju energije, a koje ne mogu?”

Drugim riječima, zapadnoeuropske vlade planiraju racionirati energiju i odlučivati tko će što koristiti. Francuska vlada sastavlja popis dok razgovaramo o tome tko još zaslužuje energiju, a tko zaslužuje biti odsječen i uronjen u tamu.

“Moramo predvidjeti i staviti se u borbeni red od sada”, objasnio je.

Gas - Rublja

Sjeverni tok 1 sada je isključen, zbog “održavanja” sljedećih 10 dana

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci energetska situacija u Europi se pogoršala. Zemljama koje odbijaju suradnju s Rusijom zatvaraju se plinovodi i cijene vrtoglavo rastu, a Francuska i Njemačka su dva istaknuta primjera.

Od ponedjeljka, plinovod Sjeverni tok 1, koji prolazi kroz Njemačku kao glavni kanal za ruski prirodni plin, bit će isključen 10 dana zbog “održavanja”. Neki nagađaju da se nikada neće ponovno uključiti.

“Njemačko stanovništvo od nekih 80 milijuna ovisi o Rusiji za više od jedne trećine ukupnih opskrbe plinom i nema neposredne alternative”, izvještava Zero Hedge.

“Ako Moskva upotrijebi ‘rutinsko’ održavanje kao izgovor za obustavu opskrbe, neke njemačke publikacije čak predviđaju socijalne nemire, jer će pritisak posebno biti stavljen na radničku klasu.”

Mnoga njemačka kućanstva već skladište toplu vodu i struju, prema uredbama vlade. Iznajmljivačima su poslana pisma u kojima se upozoravalo na dramatična povećanja cijena, čak i paušalnih troškova režija, koji su obično uključeni u standardnu najamninu.

“Jedna stambena tvrtka u Berlinu najavljuje povećanje cijena grijanja za 100 % za stanove koji se griju na plin ili ulje”, otkrilo je jedno izvješće.

“Hoće li to biti dovoljno, nije jasno. Visoke cijene energije imaju odgođeni učinak jer se akontacije ne kompenziraju sa stvarnim troškovima nastalim do kraja godine.”

U najgorem mogućem scenariju, koji će se činiti sljedećim, ruska će nafta potpuno prestati teći u Njemačku, Francusku i druge zapadnoeuropske zemlje. To će dovesti do toga da će “cijelo gospodarstvo [biti] pogođeno”, navodi njemačka novinska kuća DW.

Ako ruske isporuke plina izostanu, njemačka gospodarska proizvodnja mogla bi pasti za 12,7 posto prije 2023., što je znatan iznos.
22. srpnja je unaprijed zakazani datum koji označava teoretski završetak održavanja na Sjevernom toku 1 za “testiranje mehaničkih i automatiziranih sustava”. Međutim, ako se otkriju bilo kakvi “problemi”, tada će Rusija imati autonomiju produljiti “zatvaranje radi održavanja” na neodređeno vrijeme.

“Iako svi provodimo većinu svog tržišnog vremena razmišljajući o Riznici i recesiji, sumnjam da je ono što će se dogoditi s ruskim plinom u drugoj polovici godine potencijalno još veća priča”, upozorio je strateg Deutsche Bank Jim Reid.

“Naravno, do 22. srpnja dijelovi bi mogli biti pronađeni i opskrba bi se mogla početi normalizirati. Svatko tko vam kaže da zna što će se ovdje dogoditi nagađa, ali u najmanju ruku to bi trebala biti velika središnja točka za sve na tržištima.”

 786 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *