Brojna istraživanja dokazala su da garant dobrog zdravlja i dugovječnosti ne možemo pripisati samo genima, nego i adekvatnom načinu života koji podrazumijeva pravilnu prehranu, redovnu tjelesnu aktivnost i manje sikiracije.

No, jeste li znali da postoje jednostavne, ali loše navike koje bi mogle uništiti sav taj posao?

Bez previše uvoda, evo što je potrebno odmah izbaciti iz svakodnevice kako biste bili zdraviji i duže živjeli:

 

 

 

Volite piti slatka pića

Nažalost, ispijanje ovakvih napitaka možda je jedna od najštetnijih navika koje njegujete. Ako pijete više od dva ovakva napitka u danu, veće su šanse da ćete imati problema s bubrežnim bolestima. U jednom istraživanju navedeno je kako se kod žena koje su pile ovakve napitke primjećuje slabiji rad bubrega i to za 30 posto nakon 20 godina, u poređenju sa onima koje ih nisu konzumirale.

 

 

 

Stalne dijete

Ako ste fan dijeta, mogli biste razmisliti o toj rutini. Istraživanja objavljena u „American Heart Association“ upozoravaju da je stalni odlazak na dijete jedan od faktora koji povisuje rizik od srčanih bolesti kod žena.

 

 

Jedete prženu piletinu

Istraživanje objavljeno u časopisu „American Journal of Clinical Nutrition“ otkrilo je kako se rizik za razvoj dijabetesa kod ljubitelja brze i nezdrave hrane penje do nevjerovatnih 70 posto. Riziku su izložene i sve osobe koje tek povremeno konzumiraju hranu bogatu kalorijama, a siromašnu hranjivim sastojcima.

 

 

 

Većinu vremena u danu sjedite

Ako posao od vas zahtijeva da cijeli dan sjedite, morate se pobrinuti bolje za svoje zdravlje jer se radi o lošoj navici. Istraživanja sa Univerziteta u Kaliforniji kažu kako ova navika može biti povezana s lošijom funkcijom mozga, ali i rizikom za razvoj bolesti srca i dijabetesa.

 

 

 

Pijete iz plastičnih flaša

Većina nas ne bi ni pomislila da je ovo štetna navika, ali nedavna istraživanja potvrdila su kako takve flaše mogu otpuštati potencijalno štetnu hemikaliju kada je u kontaktu s vrelom vodom.

 

 

 

Preskačete obroke

Ovakav način prehrane, iako kratkoročno fleksibilniji, krije brojne zamke. Preskakanje obroka vrlo je nezdravo, te umjesto skidanja suvišnih kilograma, uzrokuje upravo suprotno – debljanje.

 

 

 

Manikura

Ako se volite uljepšavati, posjeta salonu za nokte odlična je ideja. Ipak, jedna od studija s Rutgers Univerziteta smatra da se u takvim salonima skrivaju hemikalije koje su povezane u velikoj mjeri s kožnim i gljivičnim oboljenjima od kojih često pate osobe koje idu na ove tretmane.

 

 

 

Ne borite se protiv stresa

Stres je ozbiljan problem, a može lako uništiti i zdravlje. Studija je povezala stres i debljanje, pa je tako dokazano da se zbog stresa u organizmu zadržava so, pa je situacija otprilike slična kao da ste pojeli vrećicu posoljenih pečenih krompirića. Brojna istraživanja pokazala su vezu između stresa na radnom mjestu i rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Na isti način postoji veza između hronične neispavanosti i bolesti srca

 

 

 

Previše vremena provodite sami

Ponekad nema ništa ljepše nego vrijeme koje posvetimo sami sebi, ali ako svo slobodno vrijeme provodite sami, možda je vrijeme za promjene. Istraživanja provedena od strane Evropskog kardiološkog društva donose zaključak da je usamljenost jak faktor prerane smrti kod muškaraca i žena. Zatražite pomoć od bližnjih.

 

 

 

Koristite slušalice

Ljubitelji muzike smatrajte ovo upozorenjem. Naime, jak zvuk na slušalicama može ozbiljno uništiti sluh. Ako se želite zaštititi kontrirajte upotrebu i ton.

 

 

 

Izbjegavate jesti bijeli luk

Možda nije idealna namirnica za Dan zaljubljenih, ali bijeli luk biste trebali konzumirati svakodnevno. Svježi je bolji u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita. Kuhate li luk uz povrće, oslobađa se sastojak ahoin koji ga čini djelotvornim u borbi protiv raka i infarkta.Tretman bijelim lukom djeluje i kod pušača, navodi “Daily Mail”, a ljudi koji redovno jedu ovo zdravo povrće rjeđe boluju od karcinoma čak i ako su izloženiji štetnim parama koje se smatraju okidačem bolesti.