Neviđeno do sad! Vakcinisani italijan zaražen Covidom, Majmunskim boginjama i HIV-om ODJEDNOM!

Neviđeno do sad! Vakcinisani italijan zaražen Covidom, Majmunskim boginjama i HIV-om ODJEDNOM!

Prema Journal of Infection, ovo je prvi poznati slučaj u kojem su se tri virusne bolesti spojile kod jedne osobe.

Jednom Italijanu je istovremeno dijagnostikovan HIV, Covid-19 i majmunske boginje – prvi poznati slučaj istovremene ove tri virusne bolesti, objavio je Journal of Infection.

Prema članku objavljenom u medicinskom izdanju prošlog petka, 36-godišnji muškarac proveo je pet dana u Španiji u junu ove godine, a devet dana kasnije dobio je temperaturu praćenu bolom u grlu, umorom i glavoboljom. Naknadni test je dao pozitivan rezultat na Covid-19. Da stvar bude još gora, ubrzo nakon toga pojavio se osip na levoj ruci pacijenta, sa malim, bolnim vezikulima koji su se širili po telu čoveka narednih dana.

Prvi slučaj! Vakcinisani italijan zaražen Covidom, Majmunskim boginjama i HIV-om ODJEDNOM

Muškarac je zatražio medicinsku pomoć i hospitalizovan je na odeljenju za infektivne bolesti. Pacijent je rekao lekarima da je imao „polni odnos bez kondoma sa muškarcima” tokom svog boravka u Španiji.

Uzimajući u obzir pojavu pustula koje ukazuju na majmunske boginje, uzorci tečnosti sadržane u vezikulama su poslati na testiranje na virus i takođe su bili pozitivni.

Naknadni testovi su sprovedeni kako bi se proverilo da li je osoba inficirana virusnim hepatitisom, herpes simpleksom, gonorejom, klamidijom i limfogranulomom venereumom. Nijedna od ovih polno prenosivih bolesti nije identifikovana. Međutim, test na HIV-1 je bio pozitivan.

Lekari su primetili da je, s obzirom na nedostatak dokaza, u ovom trenutku teško reći da li ova kombinacija virusa nužno pogoršava stanje pacijenta.

U članku se ističe da, s obzirom na brzo širenje majmunskih boginja i kontinuiranu pandemiju Covid-a 19, lekari širom sveta treba da budu svesni kako se simptomi ove dve bolesti mogu preklapati i koegzistirati. Autori su takođe naglasili da medicinski radnici treba da vode računa o pacijentovim „seksualnim navikama“ i istoriji putovanja. Ako je neko pozitivan na majmunske boginje, preporučuje se kompletan skrining na druge polno prenosive infekcije, zaključuje se u članku.

Potrebno je naglasiti da je pacijent bio vakcinisan protiv COVID-a 19.

 

 

 

 

NultaTačka/RT

 853 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *