NEKE NAVIKE SAMO POGORŠAVAJU PREHLADU – IZBJEGAVAJTE IH

NEKE NAVIKE SAMO POGORŠAVAJU PREHLADU – IZBJEGAVAJTE IH

Otprilike 200 različitih tipova virusa može biti odgovorno za običnu prehladu, a vjerovatno ćete nekoliko puta u godini i vi patiti od simptoma prehlade…

Ako se pravilno brinete o sebi kada ste prehlađeni, prehlada ne bi trebalo da traje više od dvije sedmice, ali ako se ponašate neodgovorno, ovo stanje može potrajati više nego što ste očekivali.Otkrivamo neke od uobičajenih grešaka kojima možete pogoršati svoje stanje!

 

 

 

 

 

1. Pretvarate se da vam nije ništa

Lako je poželjeti ignorisati šmrcanje i kihanje – ipak, imate puno važnijeg posla od sjedenja na kauču i njege. Ljekari su saglasni da je ovo uobičajena greška jer će vam ignorisanjem ona samo duže potrajati…

 

 

 

2. Uzimate antibiotike

Ako imate bakterijsku infekciju, antibiotici su potrebni. Virusi, u drugu ruku, ne reaguju na antibiotike, a ako ih uzimate kada vam nisu potrebni mogli biste steći otpornost pa vam neće pomoći kada će biti neophodni. Dakle ako je u pitanju samo prehlada, pomozite si preparatima koji su namijenjeni liječenju virusnih oboljenja, piše Ordinacija.

3. Ignorišete osjećaj umora

Niste umislili da vam je potrebno nešto više odmora i sna kada vas napadne prehlada ili gripa, a umor ćete najviše osjetiti ako vas muči temperatura. San pomaže tijelu da se opravi i lakše bori protiv infekcija.

 

 

4. Cigarete

Valjda je već svima jasno kako će dim cigarete samo pogoršati simptome gripe i prehlade. Izbjegavajte cigarete i prostorije u kojima se puši.

 

 

5. Izbjegavate fizičku aktivnost

Tokom kontrolisanog vježbanja, imunološke ćelije bolje cirkulišu tijelom, te mnogo brže otkrivaju i ubijaju bakterije i viruse. Ako niste u stanju vježbati, pola sata šetnje pomoći će vam da vam proradi cirkulacija, što će pak pomoći vašem tijelu da se brani.

Ako ste prehlađeni, a osjećate se sposobnim da odradite vježbe, učinite to, na način da vježbate umjereno i možda kraće ali češće, na primjer svaki drugi dan, što je u tom slučaju bolje, nego intenzivno vježbanje dva do tri puta sedmično.

 

 

 

 

 

 

hayat

 1,132 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *