NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE: U PRODAJI JE LAŽNO MASLINOVO ULJE

NE DOZVOLITE DA VAS PREVARE: U PRODAJI JE LAŽNO MASLINOVO ULJE

 

 

 

 

Pokazalo se da je lako i proizvesti i prodati “kopiju” tog ulja, što itekako može biti problem, pogotovo ako ga koristite u jelima.

 

 

 

 

Maslinovo je ulje jedno od najzdravijih ulja koja postoje i neizostavan je dio mediteranske ishrane. Na žalost, pokazalo se da je lako i proizvesti i prodati “kopiju” tog ulja, što itekako može biti problem, pogotovo ako ga koristite u jelima.

Lažno ulje možete tako koristiti godinama, a da toga niste svjesni – a čak i ako vam ne šteti sigurno vam neće ni koristiti.

Lažna maslinova ulja često sadrže betakarotene i malo hlorofila, a rade se tako da se te sastojke najčešće dodaje nekom jeftinom biljnom ulju. Drugi način kopiranja ovog ulja je zapravo njegovo razrjeđivanje sa biljnim uljem – što je naravno još uvijek loše, ali barem sadrži ono što vjerujete da kupujete – dok potpuno lažna imaju samo miris maslinovog.

Evo na šta da obratite pažnju kako ne bi kupili lažno maslinovo ulje:

 

 

1. Nemojte bukvalno shvatati ono što piše na etiketi

Na flaši maslinovog ulja često možemo pročitati “čisto”, “prirodno” ili “lagano” – svi su ti pojmovi netačni, a samim tim i besmisleni.

 

 

 

 

2. Uvijek tražite ekstra devičansko maslinovo ulje

 

 

Postoje i lažni proizvodi na kojima piše “ekstra djevičansko maslinovo ulje”, ali su ipak najčešće kvalitetniji od onih koji se nazivaju “čistim maslinovim uljem” ili samo “maslinovim uljem”, one su boljeg kvaliteta.

 

 

 

 

 

3. Provjerite datum proizvodnje

Ne bi trebalo da je stariji od godinu dana.

 

 

 

 

4. Dobro proučite flašu

 

 

Ako je flaša tamna vjerovatnije je da kupujete pravi proizvod. Uvijek izbjegavajte ulje u bistroj, prozirnoj boci a posebno u plastičnom pakovanju, savjetuju na StethNews.

 

 

 

 

5. Potražite ime proizvođača

Etiketa treba da sadrži naziv imanja ili OPG-a, posebno ako je ulje s manjeg gazdinstva gdje je proizvođač i vlasnik maslina koje sam presuje i pravi ulje.

 

 

 

 

Razmislite o svemu ovome sljedeći put kada kupujete maslinovo ulje. Nemojte se fokusirati na boju ulja jer može uveliko varirati o vrsti masline, a zanemarite i što na etiketi piše gdje je proizvedeno.

 

 

 

 

 

 

hayat

 130 total views,  6 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *