NASTAVNICI I PROFESORI U IZRAELU NE MOGU DA DRŽE NASTAVU UKOLIKO NISU VAKCINISANI ILI TESTIRANI!

NASTAVNICI I PROFESORI U IZRAELU NE MOGU DA DRŽE NASTAVU UKOLIKO NISU VAKCINISANI ILI TESTIRANI!

S obzirom da nova školska godina počinje u Izraelu u sredu, vlada je naredila da nastavnici ne smeju ići na svoja radna mesta bez potvrde o vakcinaciji ili novog testa na Covid 19. Isto važi i za zdravstvene radnike.

Odluka o pooštravanju takozvanih ograničenja „zelene propusnice“ u obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom sektoru donesena je tokom sastanka kabineta na visokom nivou koji je završen u ponedjeljak.

To znači da bi nastavnici, lekari, medicinske sestre i staratelji mogli da rade svoj posao samo ako podnesu dokumenta koja dokazuju da su vakcinisani ili da su se nedavno oporavili od Covid- a 19. U suprotnom bi bio potreban negativan PCR test koji je urađen u prethodna 72 sata.

 

Međutim, i dalje je nejasna kazna za radnike koji krše nova pravila. Ministarstvo pravde i obrazovanja ranije je upozorilo da bi mogli biti stavljeni na neplaćeno odsustvo.

Ali Udruženje nastavnika zapretilo je da će ići na Viši sud ako njegovi članovi ostanu bez plata, dodajući da će sarađivati samo ako se isti propisi primene na čitav javni sektor u zemlji.

Nastavnici su takođe nezadovoljni idejom koju pokušava da progura Ministarstvo obrazovanja, da iz svog džepa plate svoje testove na Covid 19. Prošle nedelje u Izraelu je bilo oko 37.000 nevakcinisanih nastavnika i školskog osoblja, prema proceni Vlade.

Izrael je sproveo jednu od najvećih svetskih kampanja vakcinacije po glavi stanovnika, potpuno vakcinisavši oko 63% od svojih 9,3 miliona ljudi i već davši treću, pojačanu dozu do dva miliona njih.

Bilo je mnogo rasprava i napetosti pre odluke o otvaranju škola 1.– og septembra usred naglog porasta slučajeva Covid- a 19 uzrokovanih varijantom Delta. Izrael je u ponedeljak premašio 7.000 umrlih od koronavirusa, pri čemu su prijavljene 6.662 nove infekcije, a 738 pacijenata je u teškom stanju.

Neki u vladi, uključujući generalnog direktora ministarstva zdravlja Nachman-a Ash-a, predložili su da se školska godina odloži zbog loše epidemiološke situacije.

Ministar obrazovanja Yifat Shasha-Biton u početku se protivila planu da učenici dobiju vakcine između časova, a nakon što je na to pristala, suočila se sa pretnjama smrću preko interneta. Tokom vikenda, njena bezbednost je pojačana zbog tih poruka.

Shasha-Biton je takođe navodno upozorila premijera Naftali Bennett da neće biti dovoljno nastavnika koji bi zamenili njihove nevakcinisane kolege ako se uvede sistem “Green Pass”, ali joj je premijer poručio da pronađe način da se nosi sa problemom.

NultaTačka/RT/BiljanaBlagojević

 

nultatacka.rs

 1,088 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *