Nakon ovih činjenica gledat ćete muškarce drugim očima

Nakon ovih činjenica gledat ćete muškarce drugim očima

Muško tijelo skriva u sebi mnogo iznenađenja. Neke njegove posebnosti i dalje su uglavnom nepoznate, ne samo ženama nego i samim muškarcima.

 

Nakon ovog, gledat ćete muškarce sasvim drugim očima 🙂

 

1. Sporo starenje

Muško lice čuva mladenački izgled puno dulje od ženskog. Sve se svodi na činjenicu da njihova koža gubi koncentraciju kolagena puno sporije, što znači da je mnogo otpornije na bore i obješenost. Međutim, budući da se muškarci općenito manje brinu o koži lica nego što to čine žene, oni su podložniji štetnim vanjskim uvjetima i time mogu smanjiti svoje prirodne prednosti nad ženama na nulu.

iStock 827849262

2. Laktacija

Da, dobro ste pročitali. Muškarci također imaju žlijezde koje mogu proizvesti mlijeko. Ali njegova proizvodnja predstavlja abnormalnost muškog tijela. Ovo se može dogoditi kada se proizvede previše hormona prolaktina.

To može biti posljedica određenih vrsta liječenja koje se koriste za stimulaciju srca, problema s hipofizom i hipotalamusom, uporabom opioida ili zbog ekstremne gladi.

 

3. Ćelavost

Lijepo je vjerovati da se genetska sklonost za ćelavost prenosi isključivo majčinim X kromosomima. No, postoje i drugi, ništa manje, važni čimbenici. Ako je muškarčev otac ćelav, onda su i njegove šanse da izgube kosu povećavaju za 60 posto.

Aktivnost muških hormona također utječu na folikule vlasi i to na način da tijelo postupno gubi sposobnost proizvodnje nove kose. Stres i loša prehrana također znatno povećavaju rizik od ćelavosti.

 

Slikovni rezultat za man hair

 

4. PMS

Iznenađujuće, ali istinito! Čak 26 posto muškaraca doživljava PMS. Istraživanje je proveo vouchercloud.co.uk, a u njemu je sudjelovalo 2.412 osoba koje su bile u vezi barem godinu dana. Anketa je pokazala da 26 posto muškaraca pati od mjesečnih simptoma. Prvih pet simptomi su razdražljivost (56 posto), veći umor od uobičajenog (51 posto), povećana žudnja (47 posto).

Muškarci su također priznali da su u tom razdoblju češće gladni (43 posto), lakše se uzrujaju (43 posto ) i osjećaju se napuhnuto (15 posto).

 

5. Žensko podrijetlo

Sva ljudska bića na svijetu svoje postojanje započinju kao žene. Kromosomi X i Y su odgovorni za određivanje spola pojedinca. Ako se dva X kromosoma pridruže tijekom začeća, dobije se curica; ako se X i Y kromosomi pridruže, dobije se dječak. Tijekom prvih 5-6 tjedana, Y kromosom je neaktivan. Dok ne počne funkcionirati, embrij se počinje razvijati u djevojčicu.

 

6. Debljina kože

Muški hormon testosteron čini njihovu koža debljom i ona je čak 25 posto deblja od ženske kože. Osim što je deblja, muška koža je i grublja. Ipak, tijekom godina njihova koža postaje tanja, dok je kod žena iste debljine sve do menopauze.

 

Slikovni rezultat za man body

 

7. Adamova jabučica

Jeste li se ikad zapitali čemu služi Adamova jabučica, i zašto je kod muškaraca ona veća? Žene imaju samo malu izbočinu na vratu, koja se sastoji od tiroidne hrskavice, čija je jedina svrha zaštiti vokalne akorde. Ona je također odgovorna za dublji ton muških glasova.

Tijekom puberteta, njen se kut u odnosu na prstenastu hrskavicu mijenja, tvori Adamovu jabučicu i vodi do takozvanog ‘razbijanja’ glasa osobe. Taj je kut manji kod muškaraca nego kod žena, što, naposljetku, povećava tu izbočinu.

 

8. Percepcija boja

Muškarci mogu razlikovati mnogo manje boja nego žene, a razlog za to je vrlo jednostavan. Percepcija boja određena je konusnim stanicama unutar mrežnice. Informacije o njima nalaze se u X kromosomu, i zato što žene imaju dva X kromosoma, broj konusnih stanica koje posjeduju je, naravno, dvostruko veći od stanica koje posjeduju muškarci.

 

izvor: zivim.hr

 

 1,384 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *