NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK ZA PLUĆA OD SAMO 2 SASTOJKA: KORIJEN OVE BILJKE SVIMA JE DOSTUPAN!

NAJBOLJI PRIRODNI LIJEK ZA PLUĆA OD SAMO 2 SASTOJKA: KORIJEN OVE BILJKE SVIMA JE DOSTUPAN!

 

 

 

Oman je ljekovita biljka koja se vijekovima koristi u prirodnoj medicini. Oman je lako dostupna biljka koja raste u livadama, a često i pored puteva. Može da poraste do dva metra, a cvjetovi su žuti i malo podsjećaju na cvijet suncokreta.

 

 

 

 

 

Ljekoviti dio biljke je korijen koji ima prijatan miris, ali ukus je gorak. Korijen omana se najčešće koristi za izradi prirodnih lijekova za disajne puteve, odnos čišćenje pluća i liječenje kašlja.

Preporučuje se za liječenje astme i bronhitisa. U slučaju suhog kašlja oman razbija sluz i podstiče njegovo izbacivanje. Na taj način pročišćava pluća i olakšava disanje.

Oman sadrži etarska ulja (kamfor, helenin), inulin, alantoninsku kiselinu, seskviterpenske laktone, saponime, sterole i pektin.

Esencijalna ulja iz omana koristila su se za liječenju kašlja kod tuberkoloze, a iskustva pokazuje da njegov korijen podstiče liječenje prehlade, gripa, pneumonije, bronhitisa, astme i pleuritisa.

Oman se može koristiti kao tinktura, čaj, kao esencijalno ulje i kao kombinacija sa drugim ljekovitim prirodnim namirnicama.

Jedan od poznatijih lijekova od omana namijenjen za zdravlje pluća i disajne puteve jeste kombinacija meda i ove biljke.

 

 

 

 

Priprema:

Korijen omana isjeckajte na komade, pa ga stavite u teglu. Potrebno je da polovinu tegle od 750 ml ispunite korijenom, a zatim u drugu polovinu dodajte med.

Prevrćite teglu nekoliko dana na jednu, pa na drugu stranu, kako bi se sastojci sjedinili.

Nakon par dana lijek možete koristiti, a preporučljivo je da ga čuvate u frižideru.

Dok med ublažava iritacije u grlu i plućima, oman ima antibakterijsko dejstvo i uspješno razbija sluz u plućima.

 2,346 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *