Najbolje proteinske namirnice koje bi trebali jesti, posebno ako trenirate

Najbolje proteinske namirnice koje bi trebali jesti, posebno ako trenirate

Bavite li se bilo kakvom aktivnošću koja nešto intenzivnije aktivira vaše mišiće, morate se pobrinuti da oni dobiju svoj glavni i jedini nutrijent za izgradnju i adaptaciju – protein

 

 

 

NEOVISNO s kojim ciljem vježbamo, prehrana i trening moraju biti usklađeni. Treningom ćemo aktivirati i stimulirati razne sustave u tijelu, a hranom moramo nadoknaditi potrošene i osigurati dodatne količine nutrijenata i energije za adaptaciju na trenažne stimulanse. Bavite li se bilo kakvom aktivnošću koja nešto intenzivnije aktivira vaše mišiće, morate se pobrinuti da oni dobiju svoj glavni i jedini nutrijent za izgradnju i adaptaciju – protein. Ako pak ciljano trenirate i radite na izgradnji mišića i snage, svaki obrok u danu trebao bi sadržavati neku proteinsku namirnicu. Isto tako, dijete s velikim udjelom proteina pokazale su se kao bolji izbor za mršavljenje od onih s malim unosom proteina na dnevnoj bazi.

 

Slikovni rezultat za proteinske namirnice

 

Upravo zato postoje mnogi dodaci prehrani na bazi proteina, poput proteinskih čokoladica i shakeova, koji se konzumiraju odmah po završetku treninga kako bi vježbači brzo i jednostavno konzumirali proteine. Međutim, nakon toga vrijeme je za prvi konkretan obrok koji bi obavezno trebao sadržavati kvalitetnu proteinsku namirnicu.

Kvaliteta proteinske namirnice ovisi o probavljivosti, profilu aminokiselina koje sadržava, brzini apsorpcije i nekim ostalim faktorima, a evo koje su najbolje namirnice koje će vam osigurati kvalitetne proteine nakon treninga:

Proteini životinjskog podrijetla – poželjno je odabirati “čiste” dijelove mesa koji su manje masni, a iz te kategorije najbolje je jesti:

– jaja 

– piletinu

 


– govedinu

– ribu

Proteinske namirnice biljnog porijekla nešto su siromašnijeg proteinskog sastava u usporedbi s onima životinjskog porijekla, a evo koje možete uvrstiti u obrok nakon treninga:

– grah

– slanutak

Što se sira tiče, posegnite za svježim sirom koji se nešto duže razgrađuje pa je dobar za doručak, ili za zadnji obrok prije spavanja.

 

 

 

 

index fit

 1,274 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *