NA OVO TREBATE PAZITI KADA ODLUČITE PROBUŠITI UŠI SVOM DJETETU

NA OVO TREBATE PAZITI KADA ODLUČITE PROBUŠITI UŠI SVOM DJETETU

Decenijama unazad roditelji skoro pod obavezno ženskoj djeci probuše uho dok su još mala i ovo je dobra odluka jer se djeca neće sjećati bola ili traumatičnog događaja. Međutim, bolje je pitanje kad je pravo vrijeme probušiti djetetu uho i šta sve treba uraditi.

 

 

Pedijatri insistiraju da se stavljanje minđuše i pirsnig uha obavi nakon što beba napuni šest mjeseci ili čak kasnije. “Bušenjem uha se otvara mogućnost za razne infekcije jer djeca u ovom uzrastu još uvijek razvijaju imuni sistem. Savjetujem roditelje da sačekaju da im beba napuni najmanje šest mjeseci”, objasnila Vendi Su Svanson, pedijatar iz Sijetla.

 

Još jedan od važnih savjeta je da djeca obavezno posjete dermatologa prije nego što ih roditelji odvedu na bušenje ušiju, kako bi se ustanovilo da li postoji opasnost od alergijskih reakcija koje mogu da se iskomplikuju. Važno je da se proces obavi na sigurnom i provjerenom mjestu.

 

 

Pedrijatri kažu da su dvije nedjelje nakon bušenja najproblematičnije i da je ovo period kad može doći do infekcije, pa se sa tim u skladu preporučuje da roditelji budu na oprezu i da koriste sve što im je stručnjak savjetovao za dezinfekciju.

 

 

 

 

 

hayat

 1,350 total views,  2 views today

admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *